Nesprejemljiva delitev pacientov na prvo in drugorazredne kot veleva novi zakon (izjava)

Pacienti in zasebni zdravniki in zobozdravniki, ki delo opravljamo na področju RS, smo dočakali še eno povsem nesprejemljivo zakonsko rešitev. Zakon prinaša delitev pacientov na prvo in drugorazredne. Tega smo zdravniki in zobozdravniki sicer vajeni. Za paciente, ki bi jih v skladu z navedenim zakonom obravnavali, pa je to povsem nesprejemljivo. 

Zakon o nujnih ukrepih na področju zdravstva (ZNUPZ), ki ga je 7. 7. 2021, po vloženih amandmajih opozicije, sprejel državni zbor, je zelo verjetno protiustaven. V svojem 40 členu prinaša rešitve, ki so iz vidika pacientov povsem nesprejemljive. 1., 4. in 5. točka 40. člena ZNUPZ nadaljuje prakso zakonodajalca, ki je stalnica sprememb zdravstvene zakonodaje zadnja leta. To je nesprejemljivo in za paciente škodljivo priviligiranje državnega zdravstva. Pacientom jemlje pravico svobodne izbire zobo/zdravnika. Kot bi pacienti ne bili opravilno sposobni, in bi se ne znali prav odločiti, ko odločajo o svojem zdravju in zdravljenju.

Dejstvo je, da mnogi državni zdravstveni zavodi (bolnišnice in zdravstveni domovi) že v razmerah, ko Covida ni bilo, niso opravili vseh storitev za paciente, ki jih imajo plačane s strani ZZZS. Covid-19 je še dodatno okrnil izvajanje rednih programov v državnih zavodih. Zadnji podatki o opravljenih zdravstvenih storitvah (tako državnih zavodov, kot tudi zasebnikov) so zainteresiranim na voljo na spletnih straneh ZZZS (KLIK TUKAJ). Vlado RS in poslance pozivamo, da 40. člen ZNUPZ po hitrem postopku spremenijo na način, ki bo dejansko omogočal skrajševanje predolgih čakalnih dob. ZNUPZ, kot je bil sprejet v svojem 40. členu je norčevanje iz pacientov in zobo/zdravnikov.

Pacienti, ki čakate in ne dočakate zdravstvenih obravnav, obrnite se na svoje lokalne politike. Ti imajo pogosto na jeziku javno zdravstvo, govorijo pa o državnem zdravstvu. Javno zdravstvo je vse, kar lahko dobite za javno zbran denar, ki ga vsi plačujemo ali ste ga plačevali za zdravstveno zavarovanje, od svoje plače. Državno zdravstvo pa so bolnišnice, zdravstveni domovi in drugi zavodi, ki jim je politika v preteklosti zagotovila priviligiran položaj. V državno zdravstvo lahko v sistemu, ki ga imamo danes, mirno damo še nadaljnje stotine milijonov. Pa bomo čez nekaj let imeli še malo večji problem, kot ga rešujemo danes.

Pacienti in državljani Republike Slovenije, zahtevajmo od politike, da nam pred prihajajočimi volitvami predstavi svoj program prenove zdravstvenega sistema. Novinarji zahtevajte od politike v predvolilnih soočenjih in predstavitvah odgovore na vprašanja, ki zadevajo zdravstvo. Svobodna izbira zobo/zdravnika, konkurenca na področju zdravstvenih zavarovanj in prenehanje ločevanja pacientov in zobo/zdravnikov na prvo in drugorazredne, so osnova za kvalitetno, varno, pravočasno, strokovno in solidarno dostopno zdravstvo. Državljani naše lepe domovine si to zaslužimo. Čas je da to začnemo zahtevati!

Strokovno združenje zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več