Otvoritev nove razstave diplomskih kolekcij po navdihu zakoncev Vurnik

V sredo, 8. 5. ob 18.00, bo odprtje razstave diplonskih nalog treh štuentk modnega oblikovanja Rebeke Mamić, Sare Šmid in Teje Šter.

Dipolomske naloge so nastale ob odkrivanju izjemnega slikarskega in oblikovalskega opusa Ivana in Helene Vurnik. Razstavo svojih diplomski nalog so pripravile tri študentke iz Naravoslovniške fakultete za oblikovanje tekstilj in oblačil. Razstava bo na ogled v galeriji Layerjeve hiše in v galeriji Mahlerica.

Diplome so nastale v sklopu projekta Prepletanje, kar je navdihnilo kulturno izročilo, napredna arhitektura ter slikarski in oblikovalski opus, ki sta ga slovenskemu narodu predala Ivan in Helena Vurnik. Različni pogledi na njuno ustvarjanje so jih vodili k oblikovanju različnih tekstilnih izdelkov.

Rebeka Mamić je napisala diplomsko nalogo z naslovom: Zate Marija, nagelj je in rožmarin, za ljubezen in spomin. Pri raziskovanju je namenila posebno pozornost do slovenstva in vključenosti v katoliško cerkev. Razvoj vzorcev spremljala simbolika iz življenja zakoncev. Nagelj in druge značilne barve, ki simbolizirajo slovenstvo in ornamenti, ki spominjajo na naravo.

Saro Šmid, ki je napisala diplomo z naslovom Večdimenzionalnost tekstilnih vzorcev, je raziskovala zavzemanje zakoncev Vurnik za postavitev slovenskega nacionalnega sloga. Posebej se je zanimala za teselacije, ki so ponavljajoči vzorci sestavljeni iz teso prilegajočih se prepoznavnih oblik. Za vzor je imela umetnika M. C. Escherja. Ustvarila je vzorce, ki se navezujejo na slovenske ljudske pregovore ter na Vurnikovo ustvarjanje in jih z različnimi tehnikami prenesla na tekstil.

Teja Šter je diplomirala z naslovom diplome: Sončna pesem v zankah. Po navdihu zadnjega Vurnikovega dela, ki je kapela sv. Frančiška Asiškega, je razvijala kolekcijo tapiserij in preprog. Motiv kapele se v njenih delih opazi skozi ilustracije in vzorce ter izbrano barvno paleto. Znotraj enega motiva je iskala različne rešitve v prikazu vzorca, ter tako ustvarila pozitive in negative vzorca v tekstilni tehniki tufting.

Razstava bo odprta do 24. maja letos.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več