S svetnikom na ti: Ljuba moja sveta Aldehajda!

Tvoje ime zveni tako slovesno, da je nadvse primerno za naslov kake TV-nadaljevanke. In tudi tvoj življenjepis se bere kot napet scenarij.

Nekdaj so ljudje zijali španske limonade, zdaj so  popularne turške, ameriške pa tako ali tako nikoli ne smejo iti iz mode. A tvoja zgodba, ljuba sveta Adelhajda, zasenči vse Esmeralde, Ferihe, Igre prestolov, Sopranove in Kardashianove!

Rojena na burgundskem dvoru, ki ga po smrti očeta prevzame lombardijski kralj, poročena na italijanski kraljevi dvor, kjer ti moža zastrupijo … zavrneš snubca, ki je sin moževega morilca, in si posledično vržena v ječo. Nemški kralj Oton vkoraka v Italijo, te reši ječe in zaprosi za roko. Ponovno poročena odideš v Nemčijo in skupaj z možem napreduješ do cesarskega naslova. Ko ovdoviš, prestol prevzame sin, ki pa ga prevzame grška kraljična, ki moža sicer ne zastrupi, zastrupi pa odnose na dvoru. Ker mlada dva umreta – sovraštvo je pač najhujši strup – prevzameš vladarstvo do vnukove polnoletnosti, ko se končno lahko umakneš v samostan.

Uf, če se to ne bere kot napovednik v Vikend Magazinu, pa tudi nič nočem!

A mene je prevzel stavek, ki ga je zapisal tvoj življenjepisec, namreč, da si premogla »mater vseh kreposti« – discretio… »kar pomeni: preudarnost, razsodnost, uvidevnost, obzirnost, tisti dar razlikovanja, jasnega pogleda, ki v vsakem položaju z gotovostjo spozna in obseže, kar je važnejše in popolnejše.«

To torej pomeni beseda »diskreten«, ki smo jo v sodobni pogovorni rabi skrčili na: zaupno, nevsiljivo in celo neopazno! Ko sem v spletni brskalnik vpisal geslo »diskretno«, se mi je kot prvi zadetek ponudila erotična trgovina, ki da posluje »diskretno«! In ko smo že ravno pri nepravilni rabi besed, naj dodam, da je tudi beseda »erotika« v naši pogovorni in siceršnji rabi praviloma uporabljena napačno … in je torej izrabljena. Posiljena. Prav nič diskretno!

Sveta Aldehajda

Ljuba moja sveta Adelhajda! Izprosi nam prav in pravilne diskretnosti v naših odnosih, besedah, v našem obnašanju, skratka: v našem življenju. Pomagaj nam, da bomo pravilno uporabljali prave in pravilne besede. In da bomo več živeli in manj buljili v ekrane.

Obilo žegna za tvoj god. Pa nam ga vrni in izlij na nas!

Gregor

Čušinov prispevek lahko poslušate tudi na podcastu na Radiju Ognjišče: KLIK

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več