S svetnikom na ti: Ljuba moja sveta Lucija!

O, saj vem, da veš, zakaj se k tebi še posebej priliznjeno obračam. Pa da ne bo pomote: prav nič hinavščine ni v mojem prilizovanju, zgolj starševska skrb, saj si krstna zavetnica moji mlajši hčeri in te venomer prosim, da iz nebes pridodaš, kar umanjka mojim očetovskim prizadevanjem.

Počasi, a nezadržno leze v leta, ko si ti pretrpela mučeniško smrt, v katero te je pahnil užaljeni zaročenec s katerim si razdrla zaroko. Menim sicer, da moji Lučki ne grozi mučeništvo, bom pa verjetno zato jaz – kot se za očeta spodobi – kar precej pretrpel, ko bo izbirala svojega zaročenca.

Tvoj, ljuba moja sveta Lucija, je bil morda celo upravičeno užaljen, saj je bil razlog za razdor vajine zaroke, res nenavaden: na romanju na grob svete Agate, se ti je le-ta prikazala in ti napovedal skorajšnje mučeništvo. Ti si se začela pripravljati na to in poroka res ni imela kaj iskati na »bucket« listu, kot danes popularno rečemo seznamu stvari, ki jih je treba opraviti pred smrtjo. A upravičena užaljenost gor ali dol, to še vedno ni razlog, da osebo, kateri si še pred petimi minutami zatrjeval, da jo imaš tako rad, da bi zanjo šel v smrt, zavrnjen, v to smrt pošlješ njo, torej: ljubljeno osebo.

Menda si si, da bi odgnala nadležnega snubca, iztaknila oči, zato te običajno upodabljajo z mučeniško palmo v eni in s pladnjem, na katerem te oči ležijo, v drugi roki. Nič kaj prijetna podoba, moram reči, a ker si doma iz Sarakuze na Siciliji, ki velja tudi za domovino mafije, verjetno tudi nič nenavadna, saj so tvoji kriminalni rojaki svojim nasprotnikom na pladnjih znali postreči še s kakim drugim človeškim organom.

Sveta Lucija
Francisco de Zurbarán, Saint Lucy, Spanish, 1598 – 1664, c. 1625/1630, oil on canvas, Chester Dale Collection

Veljaš seveda za zavetnico slepih in za priprošnjico za dober vid – ali zaradi mafijsko okulistične prigode ali zato, ker tvoj god pade na najkrajši dan v letu po nekdanjem julijanskem koledarju – to niti ni pomembno. Ker pa ena od cerkva, ki so v naši deželici posvečena tebi, ljuba moja sveta Lucija, stoji tudi v znamenitih Dražgošah, te prosim, da pomagaš in odneseš moje vroče molitve pred Božji prestol, da bi zaslepljeni vendarle že spregledali.

Obilo žegna za tvoj god. Pa nam ga vrni in izlij na nas.

Gregor

Čušinov prispevek lahko poslušate tudi na podcastu na Radiju Ognjišče: KLIK

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več