Šturska hranilnica in posojilnica je bila ustanovljena pred 125 leti

Leta 1898 v Šturjah. V Ajdovščini pa že štiri leta prej (1894). Hranilnice so služile napredku prebivalstva na gospodarskem, izobraževalnem, kulturnem in športnem področju. Po krščansko socialnih načelih so pomagali ljudem z ugodnimi posojili. Šturska hranilnica je leta 1904 zgradila stavbo, ki še danes stoji na Slomškovi ulici, čeprav že dolgo ne služi več prvotnemu namenu. V tej stavbi so domovala mnoga katoliška društva vse do leta 1933, ko je župnija Šturje zgradila Marijin dom, ki so ga pred kratkim lepo obnovili.

V stavbi Šturske hranilnice in posojilnice iz leta 1904 (na sliki), je bila pred okrog 100 leti odigrana slovenska pravljica: V kraljestvu palčkov, v kateri so nastopali šturski otroci. (priložena slika).Tej stavbi smo po drugi svetovni vojni rekli »suntovtova hiša«. Ob koncu šestdesetih let in v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, je bil v spodnjih prostorih tudi frizerski salon.

Kulturne prireditve v stavbi «hranilnice in posojilnice« in nato v Marijinem domu, so imele še posebno velik pomen pri ohranjanju slovenskega jezika in kulture v času, ko so bili naši kraji pod Italijo in je bila slovenska beseda izgnana iz javnega življenja.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več