S svetnikom na ti: Ljubi moj sveti Evstahij!

Priznam, da sem pomislil, da se po tebi imenuje Evstahijeva cev … ki povezuje žrelo s srednjim ušesom, pa mi je Wikipedia pojasnila, da temu ni tako. Da je tisti mali tunelček, dolg kakih 35 milimetrov, dobil ime po italijanskem zdravniku in anatomu Bartolomeju Evstahiju.

Lahko pa seveda mirno sklepam, da je Barolomej svoje ime, oziroma priimek dobil od tebe in po tebi. Kajti pred tabo, ki te postavljamo nekam v 4. stoletje, kakih znanih Evstahijev ne mrgoli in je tako dokaj upravičena domneva, da si svoje ime dal na razpolago vsem Evstahijem, ki so prišli za tabo, vključno z že omenjenim Bartolomejem. Podobno je s Frančiškom Asiškim. Pred njim ni nobenega s tem imenom, zdaj pa jih v koledarjih in telefonskih imenikih kar mrgoli.

Pa vendar z Evstahijevo cevjo nisem ustrelil tako zelo mimo, kajti si zavetnik lovcev in se zgodi, da ti kak slikar, ki  – kot bi se reklo – ustreli kozla, potisne v roke puškino cev, kar pa je – kljub temu, da gre pri tvoji legendi za lovsko zgodbo – prehudo lovsko pretiravanje, saj si, kot sem že povedal in zapisal, živel v 4. stoletju, ko se jim o smodniku in puškah še sanjalo ni. Oziroma se jim je o tem samo sanjalo, če se jim je. Kdo bi vedel?

Res, kdo bi to vedel, ko še tega ne vemo čisto natančno, če si, kar pravijo, da si. Kajti nekateri pravijo, da si bil škof, antiohijski patriarh, ki je v pregnanstvu umrl v 4. stoletju, medtem ko drugi razlagajo, da si bil rimski častnik v času cesarja Trajana, in torej živel dve stoletji prej, da si ime Evstahij dobil šele pri krstu, prej pa si bil Placidus, in da si umrl kot mučenec, ker nisi hotel darovati poganskim bogovom.

Morda pa je tvoja zgodba zmešana in zamegljena zaradi nečesa drugega?

Kajti, ljubi moj sveti Evstahij, škof ali rimski častnik, na lovu si se, oziroma naj bi se, nekoč podil za jelenom z mogočnim rogovjem, ko se ti je, prav tam sredi jelenovega čela, med rogovi, prikazal križani Odrešenik. Tega jelena, s križem med rogovi, pa prav dobro poznamo  z znamke znane alkoholne pijače, ki je ne bom tukaj imenoval, da ji ne bom po nepotrebnem delal reklame, kajti saj veste: Minister za zdravje opozarja, da uživanje alkohola lahko škoduje zdravju.

Priznam pa, da imam steklenico z jelenom tudi sam na zgornji polici, kajti včasih me zvije po želodcu in ga »jelenček« prijetno umiri. In če je tvoje življenjepisce preveč in prevečkrat zvijalo v želodcu, da so preveč in prevečkrat nagnili tisto steklenico, potem ni čudno, da se jim je pogled na zgodovinske podatke nekoliko zameglil.

Sveti Evstahij

Ljubi moj sveti Evstahij. Danes je tvoj god, pa ga v nebesih lahko malo cuknete na tvoje in naše zdravje. Obilo žegna. Pa nam ga vrni in izlij na nas.

Gregor

Čušinov prispevek lahko poslušate tudi na podcastu na Radiju Ognjišče: KLIK

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več