Nedopusten pritisk policije na Jožeta Možino (izjava ZNP)

˝Včeraj sta uniformirana policista na glavnem vhodu recepcije javnega medija RTV Slovenija iskala urednika oddaje Intervju dr. Jožeta Možino in pridobila njegove kontakte, ki so sicer javno dostopni. Z novinarjem pa niti takrat in niti pozneje nihče s strani policije ni iskal stika.

Novinar Možina tako sploh ne ve, kaj sploh bi bil lahko razlog za prihod policije v prostore medija. Je pa policija v zvezi s tem pojasnjevala Slovenskim novicam, češ, da gre za običajne postopke. Še več, celo obrnila je zgodbo, v smislu, da je Možinova objava o tem, kaj se dogaja, “pritisk” na policijo.

Gre za neverjetno situacijo, ki kaže na demonstracijo moči represivnega organa sedanje oblasti do uglednega večkrat nagrajenega novinarja in zgodovinarja, ki je zaradi svojih oddaj in raziskav že dolgo trn v peti sedaj vladajočim centrom moči.

Prihod uniformirane policije v prostore avtonomnega medija in iskanje posameznega novinarja nikakor ni običajna praksa. To se do zdaj ni dogajalo in se v demokratičnih družbah tudi ne sme.

Predstavljajmo si, kakšna bi bila reakcija, če bi se kaj podobnega zgodilo v mandatu prejšnje vlade. V ZNP pozivamo naročnike teh dejanj, da z njimi nemudoma prenehajo, pripadnike policije pa, da se uprejo poskusom zlorabe njihovega dela.

Zelo povedna in zaskrbljujoča je tudi drža sedanjega vodstva RTV, ki se na ekscesno ravnanje policije do njenega novinarja ni odzvala in se očitno s takšnim ravnanjem policije strinja.˝

Upravni odbor ZNP (1. 9. 2023)

DELITE
Ne spreglejte
post-image
Aktualno

Protestna izjava

Podpisani predstavniki slovenske civilne družbe v imenu članov, plačnikov RTV-prispevka, protestiramo zoper politični kadrovski cunami, s katerim vladajoča politika po svojih nameščencih v organih RTV Slovenija izničuje še zadnje...
Naloži več