Domovino je počastila Domovina

Slovesna proslava na dan državnosti, ki jo je, tako kot lani, neposredno prenašala Televizija Slovenija, je bila najbolj gledana oddaja v nedeljo zvečer. Samo v neposrednem prenosu jo je gledalo 103.700 gledalcev.

Prireditev z naslovom Domovina praznuje je zaključila celodnevni Festival družin. Delavnice, predavanja in otroški program so se sklenili z mašo za domovino, ki jo je daroval p. Andraž Arko. Maša se je končala s petjem dveh kitic državne himne, poleg uradne še “Komu narpred … Bog našo nam deželo”.

Organizatorja, Zavod Iskreni in Domovina (portal in tednik), sta pripravila proslavo v domovinskem duhu, brez neposrednega omenjanja svojih medijev, razen ko je šlo za plačane oglase. Dobroobveščeni vir blizu aktualnega vodstva RTVS je dejal, da prihodnje leto te proslave TVS gotovo ne bo več prenašala, saj jo bodo povsem “osvobodili”. Visoka gledanost pa da pri tem ni pomembna, saj bo na RTVS politika povsem prevladala nad stroko, je še zatrdil isti vir.

V prvi vrsti so sedeli pomladni politiki, tudi predsedniki treh strank in dva nekdanja premierja: Janez Janša s soprogo (SDS), Matej Tonin s soprogo (NSi), Marko Balažic, Lojze Peterle in Borut Pahor. Slednji je bil slavnostni govornik. Politike sta sprejela direktor Zavoda Iskreni Igor Vovk in odgovorni urednik tednika Domovina Tino Mamić.

Na portalu Domovina.je so zapisali, da je Borut Pahor poudaril pomembnost zavedanja prehojene poti samostojne republike in najprej orisal naše mednarodne uspehe, kot je zadnja izvolitev v OZN. “Slovenija pripada zahodnemu svetu, tistemu svetu, ki je bil tako rekoč navdih vseh naših tedanjih velikopoteznih sanj. Skratka, zaradi vseh teh izjemnih dosežkov v kratkem času smemo utemeljeno oceniti, da smo v mednarodnem smislu glede naših sanj ob osamosvojitvi domala natančno tam, kjer smo si komaj upali sanjati, da bomo. To je bleščeče in sijajno.”

Z zbranimi je delil vtise obiska dveh proslav. Prve glede deveta korpusa na Primorskem in druge v Kočevskem rogu. “Po dolgem času sem lahko znova slišal obtožbe in obsojanja, za katere sem upal, da smo jih zrelo prerasli. Na obeh prireditvah so govorniki znova čutili potrebo, da mestoma strupeno govorijo o političnih nasprotnikih. To nikoli v slovenski politiki ni bilo, ni in nikoli ne bo dobro znamenje. Politična in ideološka delitev glede polpretekle zgodovine je namreč nesrečna mati vseh naših delitev in razdelitev. To je strup, ki nas hromi.” 

“Mislim, da moramo Slovenci zlasti paziti, da naše notranje ustvarjalne moči ne bi hromila vprašanja polpretekle zgodovine, zlasti ne zlorabljanje bolečih čustev ljudi za dnevno politiko. Ne pravim, da naj se o tem ne pogovarjamo, temveč na kakšen način se pogovarjamo.  Pravim, da se moramo pri tem vživeti v stisko in bolečino drugega. To je smisel sprave,” je še dejal Pahor.

Fotografije Tomota Strleta:

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več