Ivan Sivec: Ljudje, kot je bil Filip Terčelj, premikajo svet (video)

Gospod Ivan Sivec je eden najbolj plodovitih slovenskih pisateljev, ki je do danes napisal 176 knjig. Pred kratkim je minilo 50 let od izdaje prve.

Sam o sebi pove, da je v prvi vrsti družinski oče, saj je na prvem mestu družina, šele zatem pisateljevanje. Kot človek izjemno širokih zanimanj je svojo kariero začel kot radijski novinar. Je pa tudi muzikolog, etnolog in zgodovinar.

Gospod Ivan pove, da je ljudski pisatelj, njegov slog pisanja je preprost in namenjen kar najširšemu krogu ljudi. Pri bralcih je izjemno priljubljen, saj je prodanih kar 350 tisoč njegovih knjig in tudi v knjižnicah se njegova dela uvrščajo med najbolje izposojana. Pravi, da začne pisati, ko dobi navdih. Ta navdih je zanj božja iskrica, ki ji sledi. Zadnji navdih je dobil pri življenjepisu primorskega duhovnika Filipa Terčelja.

Knjiga bo v prihodnjih dneh izšla pri založi Iskreni. Pravzaprav gre za črtice o Terčeljevem življenju, ki so letošnje šmarnice. Kot je povedal gospod Sivec, ga zanima vsa zgodovina, še posebno zamolčana, in zgodovina Filipa Terčelja vsekakor je del zamolčane slovenske zgodovine. Primorski duhovnik je bil zaprt in maltretiran pod vsemi tremi zločinskimi režimi dvajsetega stoletja. Nacizmom, fašizmom in komunizmom. Slednji ga je po koncu druge svetovne vojne tudi umoril. Danes poteka postopek za razglasitev njegovega mučeništva. Kljub temu, da je bil Terčelj vrhunski pesnik in pisatelj ter izjemen vzgojitelj ter narodni buditelj, ga Slovenci slabo poznamo. Poznamo pa njegove številne pesmi, ne da bi vedeli, kdo je avtor, saj so že skoraj ponarodele.

Poznavanje tega velikega Slovenca se bo v prihodnjih tednih s pomočjo Sivčevih šmarnic z naslovom O, srečni dom nad zvezdami gotovo popravilo. Pogovor z gospodom Ivanom Sivcem je opravil Tino Mamić. Ogledate si ga lahko s klikom TUKAJ.

Knjiga izide ta petek, v prednaročilu pa je na voljo po znižani ceni v spletni trgovini ISKRENI.

Vir: Iskreni.net

Naslovnica: zajem zaslona YouTube

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več