Jabolčni štrudl ali zavitek po slovensko, je ena od klasika med slovenskimi sladicami, a ne poznam nikogar, ki bi se ravnokar pečenemu jabolčnemu štrudlu z lahkoto uprl.

Priprava štrudla je enostavna, malce več dela je z doma pripravljenim vlečenim testom, a to vsi tisti, ki tega niste vešči, rešite s kupljenim vlečenim testom.
Bistvo štrudla je njegov nadev. Tokrat sem jabolkom dodala grobo sesekljane orehe, rozine v rumu ter krušne drobtine pražene na maslu. Okus pečenega štrudla je božansko dober! Priporočam.
Recept za pripravo
Za 3 štrudle (dolžine približno 35 cm) potrebujemo:
6 listov vlečenega testa (če imate čas, pripravite domače – potrebovali boste 3 liste), 60 g tekočega masla
Za nadev: 900 g sočnih jabolk, 80 g fino mletih krušnih drobtin, 30 g masla, 70 g sladkorja, cimet, 50 g grobo sesekljanih orehov, 50 g rozin, 3 jušne žlice ruma
Za premaz: 20 g tekočega masla, 1 razžvrkljano jajce
Za posip: sladkor v prahu
Priprava:
- Priporočam pripravo doma pripravljenega vlečenega testa. Recept najdete na mojem kulinaričnem blogu www.sladkoslanebrboncice.si. V kolikor pa imate pomanjkanje časa ali potrebujete sladico takoj, potem uporabite kupljeno vlečeno testo.
- Jabolkom odstranimo sredinski del in ga zavržemo. Vsako jabolko prerežemo na pol in ga nalistamo na ne prav tanke krhlje (2 – 3 mm).
- V skledo k narezanim jabolkom dodamo sladkor in cimet ter premešamo, da se sestavine povežejo.
- Medtem v ponvi raztopimo maslo in na njem zlato-rumeno popražimo krušne drobtine.
- Pražene drobtine ohladimo.
- Jedrca orehov grobo sesekljamo.
- Rozine v skodelici namočimo v rumu.
- Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija, enakomerno gretje spodaj/zgoraj.
- Testo raztegnemo. Če uporabljamo domače vlečeno testo, bodo dovolj 3 listi, saj jih ne raztegnemo tako zelo na tanko kot je raztegnjeno kupljeno vlečeno testo.
- Raztegnjeno testo po celotni površini premažemo z maslom, ki smo ga predhodno raztopili.
- Vse sestavine razdelimo na tri dele, za tri štrudle.
- Po celotni dolžini testa (1/3 širine testa) dodamo 1/3 praženih krušnih drobtin.
- Sledijo nalistana jabolka (1/3), ki smo jih že sladkali in začinili s cimetom.
- Posujemo 1/3 grobo sesekljanih orehov.
- Ter dodamo še 1/3 rozin namočenih v rumu.
- List vlečenega testa iz smeri nadevanega dela zavijemo v preostali del testa.
- Zavit štrudel predenemo na s papirjem za peko obložen pekač tako, da je zaviti del testa spodaj.
- Nadevamo še preostala dva štrudla.
- Ko so na pekaču vsi trije štrudli, vsakega večkrat prebodemo z vilicami.
- Razžvrkljamo jajce in z njim premažemo štrudle.
- Pekač postavimo v pečico in štrudle pečemo 25 – 30 minut.
- Pečene vzamemo iz pečice in jih malce ohladimo.
- Posujemo jih s sladkorjem v prahu.
- Narežemo na poljubno širino in ponudimo.
- Štrudl lahko uživamo mlačen ali hladen.


Prijetno sladkanje!
Selma Bizjak, kulinarični blog Sladko Slane Brbončice www.sladkoslanebrboncice.si