Domovina št. 86 – ZELENI PREHOD: Bogati v električno prihodnost, množice pa na avtobus

“Ekologija je nedvomno postala ideologija. Ekologizem. Podobno kot komunizem: v imenu plemenitih idej se vodi povsem svoja politika, ki je v svojem bistvu nasprotna izrečenim besedam, začenja svoj uvodnik odgovorni urednik Tino Mamić.

O ekologiji, ki je postala ideologija tudi na področju ukinjanja prodaje avtomobilov na bencin, pišemo v tokratni Temi številke. “Evropski parlament je prepovedal prodajo novih avtomobilov na bencin z letom 2035. S tem je celotno evropsko avtomobilsko industrijo pognal v novo smer, ki jo je treba še razviti. In plačati. Kdo bo ta prehod plačal? Kupci avtomobilov. Multinacionalke pa bodo od tega (za)služile,” še dodaja urednik tednika Domovina.

Razpravo v Evropskem parlamentu, ki se ni vrtela zgolj okrog avtomobilov, ampak tudi dobave orožja Ukrajini in poteze poslanke Romane Tomc glede Radiotelevizije Slovenija, povzema Peter Jerman.

O prepovedi prodaje avtomobilov na bencin piše tudi Luka Svetina, ki se sprašuje, ali sta Evropa in Slovenija tehnološko in gospodarsko sploh pripravljeni na tako velike in hitre spremembe: “Težko je napovedovati, kaj se bo dejansko zgodilo leta 2035, pred desetimi leti denimo še nihče, razen Tesle, ni resno verjel v električna vozila.”

Domovina 86 v digitalni obliki za naročnike izide že v sredo, v tiskani obliki pa v četrtek. Prelistajte jo na spletu tudi vi!

Domovina št. 86 – naslovnica

Luka Svetina piše tudi o nepravilnostih pri izgradnji kanalizacijskega kanala C0 v Ljubljani. V oddaji Vroča tema je gostil Pavla Zatlerja, razlaščenega lastnika zemljišča in člana Alpe-Adria-Green, ter Jasminko Dedić, članico zelene stranke Vesna. 

Po informativnih dnevih na srednjih šolah je Gabriel Kavčič izluščil nekaj tem, ki žulijo bodoče dijake in njihove starše ob vpisu na katoliško gimnazijo. “Od šol se danes pričakuje, da bi učenci z njih ne prihajali le z znanjem iz tega in onega predmeta, ampak da bi znali to tudi povezovati, predvsem pa, da bi jih to bolje pripravilo na nadaljnje življenje,” ugotavlja.

Pišemo tudi o ideologiji, ki se je vtihotapila v znanstvene krogePia Kos piše, da morajo kandidati za službo na vse več ameriških univerzah priložiti izjavo o svojih doprinosih k raznolikosti, enakosti in inkluzivnosti ter da naj bi začele tudi mnoge ameriške vladne službe deliti sredstva za raziskovanje na podlagi metrik in načrtov raznolikosti. 

Preberete lahko intervju z Jožetom Kosom, dolgoletnim podjetnikom in ustanoviteljem podjetja Mizarstvo Kos ter več poslovnih združenj: “Po eni strani smo lastniki gozdov, po drugi strani pa kvalitetno robo vozimo ven, nazaj pa uvažamo drva. Pravzaprav zdizajnirana drva in s tem opremljamo naša stanovanja. Z vidika kulture človeškega bivanja smo šli v Sloveniji zelo nazaj.”

Veliko se dogaja tudi na področju zdravstva. Uredništvo je po dosedanjih težavah in sporih v zdravstvu pripravilo članek, v katerem opisuje, kako se kopja ponovno lomijo na koncesionarjih, ki jih del levičarskih aktivistov označuje za največji problem v zdravstvu.

Ker sta pred časom dve občini naložili župnijama plačilo nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, je Vid Sosič pripravil pregled, kako je z obdavčitvijo Cerkve v nekaterih evropskih državah.

Priporočamo tudi vsebine Iskrenih: Mehurček Iskrenihintervju s pedagoginjo Urško SešekO Rihanni in njenem materinstvu in postno spodbudo za žene, ki bo še posebej razveselila može.

Vse to in še več v 86. številki Domovine, ki je izšla danes, 23. februarja.

Celoletna naročnina stane 159,00 € (v trafiki 187,20 €). V prosti prodaji je cena ene številke 3,60 €.

Cena celoletne digitalne naročnine v posebni adventni akciji: 119,00 €. 
 

Ne pozabite: Domovina je edini tiskani medij v državi, ki mu naklada nenehno raste.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več