Domovina št. 85 – Stanovanjski centralizem: Komu z vašim denarjem Levica v resnici gradi stanovanja?

Slovenija je ponovno postala nekaj posebnega, edinstvenega. Slovenščina je praktično edini jezik na svetu z dvojino, imamo edinega miniaturnega zmaja na svetu (človeško ribico), imamo najstarejše kolo na svetu, najstarejšo piščal, edini imamo himno, v kateri sebe ne omenjamo, piše odgovorni urednik tednika, Tino Mamić.

Še dve slovenski novosti v svetovnem merilu sta premierjeva “uradna ljubica” in ministrstvo za solidarno prihodnost. V nadaljevanju problematizira prelomljeno obljubo o gradnji 30.000 novih stanovanj. Do leta 2026 naj bi jih zgradili 3.000.

V 85. številki tednika Domovina v središče postavljamo stanovanjsko problematiko: koliko stanejo stanovanja, na kaj je treba biti pozoren pri nakupu ter kje in za koga bo stanovanja gradila država – seveda z davkoplačevalskim denarjem.

Domovina 85 v digitalni obliki za naročnike izide že v sredo, v tiskani obliki pa v četrtek. Prelistajte jo na spletu tudi vi!

Domovina št. 85 – naslovnica

“Kritiki vlade ocenjujejo, da bo pritisk in povpraševanje po stanovanjih v Ljubljani s centralizacijo države samo še naraščal, prednostno zagotoviti nove bivanjske prostore v prestolnici pa je glavni cilj stranke Levica, saj je tam locirano trdno jedro njene volilne baze,” piše Luka Svetina. V članku je izbral nekaj zanimivosti z nepremičninskega trga, pogovarjal se je z nepremičninskim agentom, županom podeželjske občine in z bivšim direktorjem Urada za demografijo Alešem Primcem.

Teo Petrovič pa piše o tem, kako lahko stanovanje kupite ugodneje in na kaj je pri tem treba biti pozoren: “Vlada je napovedala gradnjo 5000 najemnih stanovanj do leta 2026, po tem pa 3000 na leto, kar bo davkoplačevalce na letni ravni stalo dodatnih 100 milijonov. Javnost pa predvsem zanima, kaj na trgu znižuje prodajno ceno rabljenih stanovanj, saj cene vladni nameri navkljub še ne bodo kmalu padle.”

Intervju z Janezom Ciglerjem Kraljem: “Zdi se mi, da je po devetih mesecih vlada povsem izgubila stik z ljudmi. – Volivci desne sredine v strahu pred grobim razkazovanjem moči radikalne levice vidijo možnost obrambe in obstanka samo v eni blokovski poziciji. – Sem nekoliko pomirjen, ker kolegi v SDS že omiljujejo svojo retoriko in že imenujejo svoje člane na nekatera mesta. – Veliko se lahko naučimo od leve civilne družbe in njihovih uspehov.”

Luka Svetina je v odmevni oddaji Vroča tema ob slovenskem kulturnem prazniku gostil Jožefa Muhoviča in Vaska Simonitija: “Na odru so bile tri zanemarjene osebe in ena je nekaj povedala, česar se nihče več ne spomni.”

Peter Merše o prelomljenih obljubah Roberta Goloba: “Predsednik vlade Robert Golob (56) svoje 1,4 milijona evrov vredne nagrade za delovno uspešnost na čelu Gen-I-ja očitno ne bo podaril devetim humanitarnim organizacijam, kot se je vehementno zavezal pred volitvami, saj je sploh ne bo prejel. S podjetjem naj bi namreč po neuradnih podatkih podpisal sporazum, po katerem se nagradi odpoveduje v korist podjetja.”

Iskrene vsebine:

Vse to in še več v 85. številki Domovine, ki je izšla danes, 16. februarja.

Celoletna naročnina stane 159,00 € (v trafiki 187,20 €). V prosti prodaji je cena ene številke 3,60 €.

Cena celoletne digitalne naročnine v posebni adventni akciji: 119,00 €. 
 

Ne pozabite: Domovina je edini tiskani medij v državi, ki mu naklada nenehno raste.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več