Valentinova jagodna sladica v kozarčku

God svetega Valentina ali Valentinovo že dolgo tudi pri nas velja za dan zaljubljenih, čeprav gre za uvožen praznik. A kdo, sploh zaljubljen, bi se odrekel praznovanju nekaj tako lepega in čistega kot je ljubezen?

Sveti Valentin

Sveti Valentin je  rimski svetnik iz 3. stoletja. Poleg tega, da ga od visokega srednjega veka povezujejo z romantičnimi zaljubljenci, velja sveti Valentin tudi za zavetnika italijanskega mesta Terni, čebelarjev in bolnikov z epilepsijo.

Pri nas je že zelo dolgo poznan pregovor »Valentin prinese ključ do korenin«, zato ga v tem smislu tudi praznujemo. Po starem kmečkem koledarju je god svetega Valentina namreč dan, ko se začnejo dela na vrtu in v vinogradu. Zanimivo je tudi, da je za Belokranjce to tudi prvi spomladanski dan.

Za 4 Valentinove jagodne kozarčke po 250 ml

Krema: 500 g mascarpone sira, 50 ml smetane za stepanje, bourbon vanili sladkor

Jagode v sirupu: 500 g jagod, lističi bazilike, par kapljic oljčnega olja, 2 jž limoninega soka, sladkor (po okusu)

Roza smetana: 200 ml smetane za stepanje, rdečo jedilno barvo (priporočam rdečo peso v prahu)

Za dekoracijo: drobljeni svetovi suhe jedilne vrtnice, grobo mleta bučna semena, majhni lističi bazilike

Priprava:

  1. Jagode očistimo in operemo ter jih narežemo na koščke. V skledi jih zmešamo s nekaj kapljicami oljčnega olja, limoninim sokom, lističi sveže bazilike in sladkorjem ali eritritolom po okusu
  2. Pripravimo mascarpone kremo. Z električnimi metlicami zamešamo mascarpone sir, 50 ml smetane za stepanje, vanilin sladkor z burbonsko vanilijo, limonin sok in sladkor po okusu. Posodo s kremo pokrijemo in do uporabe postavimo v hladilnik.
  3. Stepemo smetano, ki ji proti koncu vmešamo rdečo peso v prahu. Tudi smetano pokrijemo in postavimo v hladilnik.
  4. Pričnemo s polnjenjem kozarčkov; na dno vsakega kozarčka damo po 2 – 3 jž narezanih jagod v sirupu, sledi nekaj jž mascarpone kreme, sledi še dobra žlica jagod v sirupu in ponovno mascarpone krema. Vrhnjo kremo poravnamo.
  5. Za dekoracijo uporabimo cvet vrtnice, grobo mleta bučna semena, majhne lističe bazilike, po eno jagodo, ki jo oblikujemo v vrtnico ter dodamo še rozeto iz roza smetane.
Jagodna sladica v kozarčku Foto: Selma Bizjak

Prijetno sladkanje!

Selma Bizjak, kulinarični blog Sladko Slane Brbončice www.sladkoslanebrboncice.si

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več