Vabilo na podelitev nagrade Historia moderna viva

Slovensko zgodovinsko društvo za novejšo in sodobno zgodovino je 6. februarja 2023 razglasilo dobitnika društvene nagrade Historia moderna viva. Gre za nagrado za izvirno znanstveno monografsko delo s področja novejše in sodobne zgodovine, pomembno za slovensko zgodovinopisje in izdano v obdobju zadnjih štirih koledarskih let pred letom podelitve nagrade.

Nagrada bo podeljena prvič. Dobitnika je izbrala petčlanska strokovna komisija, ki so jo sestavljali dr. Aleš Maver (predsednik), dr. Helena Jaklitsch, dr. Matjaž Ambrožič, dr. Tomaž Ivešić in dr. Renato Podbersič.

Komisija se je na svoji II. seji, ki je potekala v ponedeljek, 23. januarja 2023, odločila, da izmed prispelih pisnih predlogov v najožji izbor za nagrado izbere naslednje tri monografije:

  • Petra Svoljšak, Gregor Antoličič, Leta strahote. Slovenci in prva svetovna vojna, 2018.
  • Jože Možina, Slovenski razkol. Okupacija, razkol in začetki protirevolucionarnega odpora, 2019.
  • Andrej Rahten, Po razpadu skupne države: slovensko-avstrijska razhajanja od mariborskega prevrata do koroškega plebiscita, 2020.

Kot  najbolj odmevno in znanstveno poglobljeno je prepoznala znanstveno monografijo Slovenski razkol. Okupacija, razkol in začetki protirevolucionarnega odpora avtorja dr. Jožeta Možine.

Nagrajencu čestitamo!

Prijazno vabljeni, da se nam pridružite na podelitvi nagrade Historia moderna viva, ki bo v ponedeljek, 13. februarja 2023, ob 17.30 v Viteški dvorani Muzeja novejše zgodovine Slovenije v Ljubljani (Cekinov grad), Celovška cesta 23.
Slovensko zgodovinsko društvo za novejšo in sodobno zgodovino podeljuje nagrado Historia viva moderna enemu ali več avtorjem za izvirno znanstveno monografsko delo s področja novejše in sodobne zgodovine, ki je pomembno za slovensko zgodovinopisje in je bilo izdano v obdobju zadnjih štirih koledarskih let pred letom podelitve nagrade.

Komisijo za izbor nagrajencev sestavlja pet zgodovinarjev z različnih znanstvenih, raziskovalnih in pedagoških ustanov. Njihova naloga je, da v slovenskem zgodovinopisju poiščejo tisto najžlahtnejše,
kompleksno in navdihujoče, kar dviga metodologijo in vedenje stroke na višjo raven.


Društvo bo nagrado podelilo prvič. Prejme jo dr. Jože Možina za monografijo Slovenski
razkol. Okupacija, razkol in začetki protirevolucionarnega odpora.


Po podelitvi nagrade bo tudi krajši pogovor z nagrajencem.

Dogodek bo z nastopom oplemenitil basbaritonist Marko Fink.

Prisrčno vabljeni!

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več