S svetnikom na ti: Ljuba moja sveta Agata, nisi najznamenitejša Agata, kar jih poznam!

Svetniki - sv. Agata

Ne zameri, če ti povem, da nisi najznamenitejša Agata, kar jih poznam. Ob tvojem imenu pomislim, na Agato, ki mi je delala družbo vsa najstniška leta in še danes kdaj pa kdaj pride na obisk. To je Agatha Christie, znamenita pisateljica kriminalnih zgodb.

In ko berem tvojo zgodbo, ljuba moja sveta Agata, ugotavljam, da ta moja povezava ni iz trte izvita, saj se tvoj življenjepis bere kot napeta kriminalka. Če pa dodamo še podatek, da si bila doma z mafijske Sicilije, pa lahko že snemamo film.

Pisateljičino ime in priimek  – Agatha Christie – bi lahko takole bolj po domače prevedli kot »Kristusova Agata«. In prav to si bila ti, ljuba moja svetnica, saj si se kot mlado dekle odločila, da boš Kristusova. In nikogar drugega. Razočarani sicilijanski snubec Kvintijan, te je dal zapreti v javno hišo, da bi te onečastil in oropal devištva, pa se nisi vdala. Potem te je dal vreči v ječo. Tako si od blizu in iz prve roke videla, kam človeka pripeljeta mafija in kriminal, Nato te je ljubosumnež še dal grozovito mučiti, in to mučenje so mnogi slikarji nadvse radi upodabljali,

kajti med drugim so ti odrezali prsi. Si predstavljam, da so slikarji verjetno uživali med iskanjem in izbiranjem, morda celo preizkušanjem pravšnjih modelov za svoje slikarije in da so morda s svojimi modeli počeli prav tisto, čemur si se ti upirala … Saj je znano, da si skozi zgodovino umetnost in kriminal nista bila neznanca, sodobna umetnost pa je pravi kriminal … a to je že druga tema. Je pa treba priznati, da pa so mnoge tvoje upodobitve tako sramežljivo zadržane, da so ljudje odrezane prsi, ki jih držiš na pladnju zamenjali za hlebčke kruha. In si tako ne le priprošnjica dojilj in bolezni povezanih z rakom na dojkah, temveč tudi zavetnica pekov!

Ljuba moja sveta Agata. Izprosi vsem ženskam: dekletom in ženam,  da bi znale ceniti svoje telo, svojo deviškost. Izprosi vsem moškim: fantom in možem, da bi te deviškosti ne skrunili ne v mislih, ne v besedah sploh pa ne v dejanju.

Obilo žegna za tvoj god. Pa nam ga vrni in izlij na nas.

Čušinov prispevek lahko poslušate tudi na podcastu na Radiju Ognjišče: KLIK

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več