S svetnikom na ti: O ti moj ljubi Jezus!

Svečenica 2.2. - Svetniki

Današnji dan ima mnogo poimenovanj, in ni čudno, da marsikdo začuden in zbegan obstane in ne ve kaj točno bi praznoval, oziroma slavil … če hočemo biti čisto natančni in želimo zbegati še tiste, ki mislijo, da niso.

Kajti ni vsak praznik svetek, in ni vsak svetek praznik. Svetek je seveda »svet dan«, praznik  pa zgolj »dela prost dan« in mislim, da ni potrebe po dodatnem pojasnjevanju.

In današnji dan ni svetek, razen če in ko pade na nedeljo, pa čeprav bi si res zaslužil, da bi ga vsi imenovali svetek, saj je svečnica slavje luči. In luč je vsem ljudem svetla, če že ni vsem sveta. Sploh če slavimo Tebe, moj mili Jezus, ki si Luč sveta in Luč ljudi.

Najprej se je ta dan imenoval »Marijino očiščevanje«, oziroma »Očiščevanje preblažene Device Marije« … saj je na ta dan Božja Mati prišla izpolnit, kar ji je zapovedovala in nalagala Mojzesova Postava.

Kasneje so ga preimenovali v »Jezusovo darovanje« in tako poimenovanje zbega še vernega, kaj šele nevernega človeka. Slednji tako ali tako nima pojma o verskih rečeh, in ne loči med župnikom in duhovnikom, vernega pa so že od malih nog učili,  da se je Jezus daroval na križu. Od kod torej na vsem lepem Jožef z golobčki in procesije s svečami?!

Besede so lahko lepe, a še »Učlovečena« je pri ljudeh naletela na trda ušesa … zgolj za čehljanje …

Res pa je, da ko rečemo »Jezusovo darovanje«, ne moremo točno vedeti ali se je Jezus daroval ali so ga darovali. In podobno je  z »Marijinim brezmadežnim spočetjem« … ko moram svojim akademsko izobraženim kolegam pojasnjevati, kakšne sorte svetek je in ko, roko na srce, iz besed samih res ni jasno ali je bila spočeta ali je spočela.

Današnji dan je torej praznik in svetek jezika. Jezika, milega slovenskega jezika, jezika dvojine, jezika ljubezni … Jezika, ki je nekaterim svet, drugim pa prazna marnja … in se to pozna seveda tudi v njihovi govorici. In obnašanju.

Svečnica – je torej lepa rešitev za poimenovanje  današnjega dne. Ne le, ker je Simeon v malem detetu preroško prepoznal »luč v razsvetljenje poganov«, temveč ker ima plamen sveče obliko jezika. In tudi na binkoštni dan, so se zbranim nad glavami prikazali jeziki, podobni plamenom (glej Apd 2,3)

Sveča se daruje, ko sveti. Sveča umre za luč. Za svetlobo. Za ljubezen.

Mili moj Jezus. Pomagaj nam, kakorkoli že imenujemo današnji dan, naj nam bo praznik ali svetek, da bomo luč tega sveta. Luč ljudem tega sveta. Luč svojim bližnjim. Da jih bomo ljubili. Da se bomo za njih darovali. Da bomo umirali sebi in za nji umrli. Saj le tako lahko umremo zate.

Čušinov prispevek lahko poslušate tudi na podcastu na Radiju Ognjišče: KLIK

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več