Domovina št. 82 – Diagnoza zdravstva: Odkrivanje tople vode

“Golob je izjavil, da je stanje v zdravstvu slabše, kot bi si kdorkoli v državi lahko mislil. A to niti približno ne drži. Alarmantni podatki glede zdravstva so javni. Javni so tudi predlogi za rešitve. Javni so tudi predlogi, ki jih je Golob prevzel in napovedal na ‘vrhu’, zato jih lahko hitro ocenimo kot nezadostne in hkrati kot novo stiskanje koncesionarjev, zdravnikov, ki s svojim lastnim kapitalom omogočajo cenejše javno zdravstvo,” piše v uvodniku odgovorni urednik Tino Mamić.

V 82. številki Domovine v Temi tedna pišemo o reševanju slovenskega javnega zdravstvenega sistema, ki več kot očitno ne deluje tako, kot bi državljani od sistema, v katerega vplačujejo prispevke, upravičeno pričakovali.

Peter Merše je pripravil pregled vladnega poročila o stanju zdravstva v Sloveniji, Pia Kos pa je pojasnila, kako deluje sistem javnega zdravstvenega zavarovanja in kaj so njegove alternative, ki se pri nas že pojavljajo. Ugotavlja, da je razcvet komercialnih zdravstvenih zavarovanj jasen znak zavoženega zdravstva.

Na alarmantne razmere v zdravstvu so se odzvali tudi v Novi Sloveniji, tako da so pripravili svoj predlog za vzpostavitev učinkovitega javnega zdravstvenega sistema. O njihovih predlogih piše Teo Petrovič Presetnik.

Stanje je z vidika pacientov v intervjuju, ki ga je pripravil Peter Merše, komentiral tudi Franci Gerbec, podpredsednik Zveze organizacij pacientov Slovenije. “Najlažje je napisati transparent in oditi na ulico. Mi smo svoje predloge pripravljali štiri mesece. V glavnem ne gre za posebej spektakularne zahteve,” je med drugim povedal. 

Domovina 82 v digitalni obliki za naročnike izide že v sredo, v tiskani obliki pa v četrtek. Prelistajte jo na spletu tudi vi! 

Domovina št. 82 – naslovnica

Javnost, še bolj pa uslužbence javnega sektorja, vznemirjata tudi obljubi o ločenem plačnem stebru za zdravnike in dodatku za sodnike v vrednosti 600 evrov. O tem, v kakšnem stanju je sistem plač v javnem sektorju, kako nanj vplivajo obljube vlade in kako bi se morali lotiti prenove, se je Luka Svetina v Vroči temi pogovarjal z nekdanjim ministrom za javno upravo, Gregorjem Virantom.

Nadaljujemo tudi z razkrivanjem zgodbe o koruptivnih poslih GEN-I-ja na Balkanu v času, ko ga je vodil sedanji premier Robert Golob. Pridobili smo zaupne dokumente črnogorske Agencije za preprečevanje pranja denarja, ki dokazujejo, da je GEN-I na račun kosovskega veleposlanika v Zagrebu Martina Berišaja izplačal več kot pol milijona evrov, čeprav je slednji svetovalno podjetje ustanovil zgolj dva tedna pred prvimi nakazili. Da je premier Golob v predkazenskem postopku, je ponovno potrdila tudi Slovenska policija.

Objavljamo tudi rezultate ankete o priljubljenosti slovenskih politikov, vlade in političnih strank, ki jo je za POP TV izvedla agencija Mediana. Zanimivo je, da je med politiki na prvem mestu desnosredinski politik Anže Logar.

Kot smo se v zadnjih mesecih in letih naučili, na afere ni imuna niti Cerkev. Urban Šifrar poroča o novem pričevanju zoper p. Marka Ivana Rupnika in razmišlja, kaj se bo zgodilo z njegovo umetnostjo, Andreja Barat pa predstavlja Gibanje fokolarov, tako da poleg slabe izkušnje, ki je bila izpostavljana v prejšnjem prispevku, poudarja tudi mnoge pozitivne strani gibanja.

Ste se ob inflaciji kdaj vprašali, kakšno je stanje v drugih delih sveta? Andraž Šest, ki živi v Egiptu, v kolumni opisuje tamkajšnje razmere. “Ne pozabimo, da je tretji svet kriznih situacij vajen, medtem ko zahodni svet iztiri že manjša težava,” pravi.

Ob križih vsakdanjega dela potrebujemo tudi varno zavetje, ki ga predstavljajo naše družine. Za rast v partnerskih in starševskih odnosih priporočamo v branje besedila o starših, ki kljub težavam sprejmejo novo življenje, Eve Markovič, o opravljenem vozniškem izpitu Jona Kanjirja, o fantu, ki se ne želi poročiti, o kontracepciji Maje Vovk in o mamah, ki skupaj molijo, Eve Markovič.

Vse to in še več v 82. številki Domovine, ki je izšla danes, 26. januarja.

Celoletna naročnina stane 159,00 € (v trafiki 187,20 €). V prosti prodaji je cena ene številke 3,60 €.

Cena celoletne digitalne naročnine v posebni adventni akciji: 119,00 €. 
 

Ne pozabite: Domovina je edini tiskani medij v državi, ki mu naklada nenehno raste.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več