S svetnikom na ti: Ljubi moj sveti Fabijan in ljubi moj sveti Sebastijan!

Iz previdnosti vaju bom naslovil vsakega posebej, saj še v knjigi iz katere črpam svetniške življenjepise piše, da v življenju nista imela nobene zveze, razen dneva smrti.

In moram reči, da ni bilo najbolj modro, da so vaju zapisali vkup … kot par … sploh zaradi slovesa, ki se drži tebe, moj ljubi Sebastijan. Kajti kiparji in slikarji so te skozi vso zgodovino upodabljali kot prelepega mladeniča, zelo pomanjkljivo oblečenega, če ne kar golega … in kljub temu, da ti na teh upodobitvah prelestno telo prebada lepo število puščic, na tvojem obrazu ni brati bolečine … prej slast in strast. In ni čudnega, da so te za svojega vzeli tisti, ki se tudi sicer najraje držijo svojega … če me razumeš. In, žal, mislim da me.

In te prav nič ne krivim … in se ti opravičujem. Pa saj sam veš, da prav vsi ljudje potrebujemo božjega priprošnjika. In je prav, da jim stojiš ob strani, pa čeprav se ne gre strinjati z njihovim načinom življenja … mišljenja … in gledanja stvari. Si pač eden tistih mučencev, katerih mučeništvo se ni končalo s smrtjo, ampak še kar traja … le na drugačen način.

In tudi ni naključje, da si priprošnjik zoper nalezljive bolezni … in bom tu končal s to temo, preden bom klican na zagovor.

Ti, sveti Fabijan, pa si dokaz, da Sveti Duh ne izbira po človeških principih in standardih. Ne rečem, da lahko čisto vsak kmet, ki v času konklava obišče večno mesto, postane papež … a tebi je to uspelo. Pa saj ne da si si prizadeval. Bil si izbran in si vdano sprejel človeško, predvsem pa božjo odločitev.

Z zdravo kmečko pametjo si uredil in vodil zaupano ti službo … in še bolj kot Sebastijana te prosim: pazi na svoje. Bodi jim zvest in dober priprošnjik. Izprosi svojim pastirskim, a teološko izobraženim, naslednikom na škofovskih stolčkih zdravo kmečko pamet. In če je nate sedel golob in te izbral, naj se zgrnejo golobje jate … da nam bo šlo bolje. In bolj po pameti.

Sveta Fabijan in Sebastijan

Ljuba moja svetnika. Obilo žegna za vajin god, pa nam ga vrnita in izlijta na nas.

Gregor

Čušinov prispevek lahko poslušate tudi na podcastu na Radiju Ognjišče: KLIK

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več