S svetnikom na ti: Ljubi moj sveti Agaton!

Tvoje grško ime se v slovenščino menda prevede kot – dober.

Pa se mi je prikradla misel, kako lepo– in ne nazadnje tudi prav – bi bilo, ko bi se vsak krščeni tako imenoval. Saj bi se pravzaprav moral tako imenovati. Oziroma tako živeti: kot dober. Dober človek in dober kristjan.

Zato tukajle oznanjam pobudo za ustanovitev »Društva svetega Agatona«, katerega osnovni namen in smisel – zapisan seveda v statut in potrjen na občnem zboru z vso potrebno večino – bi bil: širjenje dobrega. Agatoniranje.

Vsak posamezen član društva  bi se moral obvezati k enemu dobremu delu dnevno. Kar seveda pomeni, da bi vsak dan in sleherni dan moral storiti nekaj dobrega. Če drugega ne – opaziti vsakodnevno kaj dobrega. Predvsem pa – dopustiti nekaj dobrega. Vsak dan. Sleherni dan.

Kaj praviš, ljubi moj sveti Agaton? Bi bil član takega društva? Ne dvomim, da bi bil za. In z one strani si tako ali tako že častni in zaslužni član ne le društva, temveč samega Dobrega.

A dovoli mi, da svoje dobrikanje oziroma razmišljanje o dobrem peljem še malo dlje. Razmišljam, kako mi pravzaprav ni težko dobro delati ali delati dobro, da pa precej teže dopustim da meni kdo kaj dobrega stori, saj pri tem nekolikanj trpi moj ponos. Vsakič, ko dopustim kaj takega, se mi zdi, kot da priznam nemoč ali celo poraz. Kot, da je še nekdo drug opazil, da ne zmorem ali ne znam. In me s tem ponižal. Pa vendar: če ponujeno pomoč dojemam kot ponižanje, potem pomoči nisem niti vreden. Sprejeti pomoč je stvar ponižnosti, ki pa je – kot vemo iz Evangelijev – pristna božja lastnost.

Če pa tisti, ki mi nudi pomoč, to počne z namenom, da bi me ponižal, to sploh ni dobro delo. Dobro pa storim, da tudi to potrpim in pretrpim, saj s tem pokažem ponižnost, ki je – kot že rečeno – božja. Do ponižnosti pa se tako ali tako, da priti le preko ponižanj.

Sprejeti dobroto je torej v resnici tudi dobro delo in ti, ljubi moj sveti Agaton, ter vsi, ki poslušate ali berete tale zapis, vršite dobro, ko ponižno prenašate moja – včasih nepremišljena – razmišljanja. In sem vam za to hvaležen. Kar je dobro … Dobro je.

Ljubi moj sveti Agaton, papež, ki si bil  v luči krsta in svojega imena, silno ljubezniv do svojih duhovnikov in do zaupane ti črede, obilo žegna za tvoj god. Pa nam ga vrni in dobrotno izlij na nas.

Gregor

Čušinov prispevek lahko poslušate tudi na podcastu na Radiju Ognjišče: KLIK

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več