S svetnikom na ti: Ljubi moj sveti Rajmund!

Lagal bi, če bi rekel, da sem kdaj sploh že slišal zate.

Zato sem o tebi povprašal strica googla … ki mi je postregel s slikico, zaradi katere sem sklepal, da si zavetnik surfarjev. Potem pa sem še malo »posurfal« po spletu in se mi je odprlo morje podatkov. Res … morje! Skorajda večje in širše od tistega, po katerem ti surfaš na sliki!

Tvoj CV … curriculum vitae … je res impresiven. (Oprosti. Nalašč uporabljam tujke, da bi naredil vtis na učenjaka tvoje sorte … čeprav, se mi zdi, sem vse možnosti zapravil že v štartu, ko sem izpadel kot absolutni ignorant!)

Tisoč let preden nas je pretresla »bolonjska reforma«, si ti pretresel Bologno … najprej kot odličen in sloveč študent, nato pa še kot odličnejši in slovečnejši profesor. … ne bo šlo, a ne, da ne. Še bolj slaven ali še bolj slovit … bo pravilno. Ma, te reči so meni španska vas. In tudi ti si bil doma iz španske vasi: Penjafort, blizu Barcelone. Kot rečeno: študiral in predaval v Bologni, potem pa popustil vse in šel med dominikance. Spoznal si se na pravo – še ena reč o kateri nimam pojma – pisal učbenike, redovna pravila, priročnike za spovednike … spovedoval si celo samega papeža … in tu je najina skupna točka! Mislim: ne da sem jaz spovedoval papeža … ampak, da je bilo papežu ime Gregor … kot meni.

Živel si res: sto na uro in umrl star sto let!

A da se vrnem k surfanju!

S Kraljem Jakobom sta bila na Majorci, ti si pridigal  …  on pa se je medtem časom obnašal kot se človeku, kralju pa še manj, ne spodobi. In si popridigal še njemu. In ker pridiga ni imela učinka, si se sklenil vrniti na celino. Kralj Jakob je vsem lastnikom čolnov in ladij prepovedal, da bi te vzeli na krov. Ti pa si v sveti jezi in še svetejši veri … no, ta je pa uspela … ali je morda:  še bolj sveti? O, Bog se me usmili! … No, skratka:  iz plašča in popotne palice si si naredil jadro in … odsurfal tistih dvesto kilometrov in šest uric do Barcelone.

In bi prav zares lahko bil zavetnik surfarjev … vsaj tistih, ki surfajo po spletu v želji po nabiranju znanja. Tako pa si le zavetnik izvedencev za cerkveno pravo … kar ni prav velika množica, se mi zdi …  in zavetnik mesta Barcelone. To pa je masa … ali pa vsaj Messi … v Barceloni, namreč.

Ljubi moj sveti Rajmund Penjafortski. Obilo žegna za tvoj god, pa nam ga vrni in izlij na nas.

Gregor

Čušinov prispevek lahko poslušate tudi na podcastu na Radiju Ognjišče: KLIK

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več