S svetnikom na ti: Ljubi moji sveti trije kralji: Gašper, Miha in Boltežar!

Ne vem kateri od vas je prvi ugledal na nebu zvezdo, ki je svetila svetleje od ostalih. Niti ne vem kateremu od vas se je prvemu posvetilo kaj ta zvezda pomeni. Prav tako mi ni znano kateri od vas je prvi krenil na pot. Če sem iskren, o vas vem bore malo in še tisto kar vem je nezanesljivo, saj tudi Sveto pismo skopari s podatki o vas.

Evangelist Matej, ki je edini, ki vas omenja, nikjer izrecno ne napiše, da ste bili (samo) trije, ne navaja ne vaših imen, ne podobe. Ljudsko izročilo, ki sega v prvo polovico tretjega stoletja, pravi, da ste bili trije in da so bila vaša imena Kasper, Melhior in Baltazar. Slikarji pa so vas skozi zgodovino običajno upodabljali: Gašperja kot mladega rdečelasca, Miha  kot belobradega starca in Boltežarja kot temnopoltega, kot črnca, če je ta beseda zadosti politično korektna. A res bi bilo malo smešno, da bi te, ljubi Boltežar, imenoval za afro-američana, ko pa v tvojih časih o Afriki, še manj pa o Ameriki, niste vedeli kaj dosti. Zato pa ste več vedeli o zvezdah. Vsaj vi trije, ki ste prišli iz Vzhoda, kot zapiše Matej, ki vas je modro imenoval: modre (Mt 2,1). In na Vzhodu ste svojčas precej gledali v nebo. Precej več kot na Zahodu, kjer ljudje še danes bolj gledajo v ne-bo (če si malo sposodim Prešerna), oziroma veliko raje gledajo proti tlom ali pa v ekrane vseh sort.

 In ker nihče več ne gleda v nebo, smo izgubili orientacijo in pravo smer.

O nadvse sveti in modri možje! Ko ste vkorakali v Jeruzalem in spraševali o novorojenem kralju, se je vznemiril Herod in »ves Jeruzalem z njim«! (Mt 2,3) In tudi danes bi brez dvoma povzročili precej vznemirjenja. Tako kot nekdaj  v Jeruzalemu ljudje niso nič vedeli o Odrešeniku, tako danes ljudje nič nočejo vedeti o Njem! Že sama misel na Boga ljudi vznemiri, kaj šele, če kdo o Njem spregovori na glas. Ampak je hecno, in vi trije, ki ste trije modri, se boste brez dvoma nasmejali, da človek, ki se deklarira…Uf, kakšna mogočna beseda, ni čudno, da je tujka! Torej… hecno je, da človek, ki se deklarira za ateista ter potemtakem trdi, da Boga ni in da vanj ne verjame, trepeče ob vsaki omembi Njegovega imena, Njegove podobe pa se boji kot hudič križa, če mi dovolite še malo dobesednega humorja!

Ker ste ravno trije, bi lahko v naši deželici ustanovili svojo versko skupnost ali svetovnonazorsko združbo. Če bi se tega res polotili, mi prosim javite, saj od srca rad  pripadam Skupnosti, ki ima toliko modrosti in ponižnosti, da poklekne pred Bogom!

Srečno pot! In oglasite se še kdaj  s svojimi darovi modrosti! Obilo žegna ob vašem godu, pa nam ga vrnite in izlijte na nas.

Gregor

Čušinov prispevek lahko poslušate tudi na podcastu na Radiju Ognjišče: KLIK

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več