Domovina št. 79 – Ustavno: Zakon o RTV proti človekovim pravicam

“Konec leta ni prinesel samo slovesa od leta 2022, ampak tudi tri smrti znamenitih osebnosti. Tri dni pred koncem leta je umrla nogometna legenda, brazilski čudodelnik z žogo in športnik 20. stoletja, Pele (82). Dva dni pred koncem leta je po večno plačilo odšel Janez Zemljarič (94), gospodarski šef globoke države. Na silvestrovo pa je za večno zaspal še upokojeni papež Benedikt (95). Še vedno pa je živa nogometaševa mati. Stoletnica Celeste Arantes, ki je prvorojenca povila pri sedemnajstih. Živi pa ostajata tudi materi Zemljariča in Benedikta. Mati Partija in mati Cerkev,” v uvodniku piše urednik Tino Mamić.

Sveža Domovina prinaša dve osrednji temi: pišemo o pobudi za ustavno presojo novele zakona o RTV Slovenija ter o smrti papeža Benedikta XVI.

Domovina 79 v digitalni obliki za naročnike izide že v sredo, v tiskani obliki pa v četrtek. Prelistajte jo na spletu tudi vi! 

Luka Svetina je v oddaji Vroča tema gostil Petra Gregorčiča. Skupaj s pravnikom Matejem Avbljem sta na Ustavno sodišče vložila pobudo za presojo ustavnosti novele Zakona o RTV. “Slovenija ni večinska, temveč ustavna demokracija. Razlika je v tem, da v ustavni demokraciji okvire, znotraj katerih lahko večina sprejema odločitve, določa ustava. To pomeni, da določenih človekovih pravic ni mogoče povoziti,” je povedal Gregorčič.

Lahko boste prebrali tudi članek Kdaj bosta padla Whatmough in Urbanija: “A zgolj z menjavo vodstva RTV Slovenija še ne bodo mogli kar tako poseči v programske in kadrovske zadeve, kamor se jim predvsem mudi … Hude bolečine predsednika vlade Roberta Goloba tako očitno še ne bo kmalu konec.”

Gabriel KavčičZapuščina Benedikta XVI.: neredko spregledana, zavajajoče prikazana, kritizirana. “Izkazalo se je, da je vodstvo Cerkve prepredeno z rivalskimi frakcijami, zaznamovano s korupcijo in neučinkovitim finančnim vodenjem, čemur Benedikt očitno in povsem upravičeno ni bil kos.”

Tino Mamić piše, da je Benedikt XVI. v Vatikan pripeljal formulo 1: “Zahodni mediji so Benedikta zaradi dolgega imena preimenovali v B16. Frančišek bi bil po tej logiki F1, Frančišek I. Kar je tudi oznaka za najhitrejši avto, formulo 1. Hitre in obsežne spremembe, ki jih je naredil Frančišek, precej ustrezajo tej oznaki. Papeška formula 1.”

“Upokojeni papež Benedikt XVI., ki je umrl v Vatikanu na silvestrovo, je bil »teolog in samotarski profesor«. Ni se toliko ukvarjal z zunanjim svetom, marveč z notranjimi težavami Cerkve,” piše Urban Šifrar v članku Papež Benedikt XVI. (1927–2022): »Nismo ustvarjeni za udobje, ampak za veličino.«

Intervju z Ivanom Albrehtom. Potrošništvo je za kristjane hujše od komunizma. – Če je kdo od duhovnikov napuhnjen, to nima nobene zveze z realnostjo. – Narodi so se lahko priseljevali, ker Rimljani niso imeli več otrok. – Osnovni zakrament je krst, mašniško posvečenje je samo nadaljevanje. – Če nam gre preveč dobro, se polenimo. – Če se je semeniščnik učil samo iz karierizma in je bil zraven še odličnjak, je lahko to nevarno. – Sprostitev celibata bi rešila nekaj problemov, a prinesla nove. – Želim si, da bi bili škofje pogumnejši.

Domovina št. 79 – naslovnica

Še en intervju prinaša prva Domovina v novem letu, in sicer z zakoncema Kociper: “Ljubezen je vedno tiha in skrita, ker je tako globoka, da zmanjka besed.” Lidija Kociper je psihologinja in imago partnerska terapevtka, dr. Jožef Kociper pa je psihiater.

Ko najbližji ljudje otroka vzgajajo, otrok dobiva v sebi podobo o samem sebi in podobo o drugih ljudeh. Pozitivne in negativne lastnosti skrbnikov pa se vtisnejo v našo podzavest in zavest. – Po zaljubljenosti, ki traja v povprečju dve leti, pride drugo obdobje: obdobje borbe moči, obdobje konfliktov. – Zunanje orodje je najprej to, da se dogovorimo za čas dialoga, da jaz najprej vprašam njo, če je sedaj pripravljena poslušati. – Važno je, da tisti, ki govori, govori o sebi, ne o drugem. Ko se prepiramo, vedno govorimo o drugem.

Vse to in še več v 79. številki Domovine, ki je izšla danes, 5. januarja.

Celoletna naročnina stane 159,00 € (v trafiki 187,20 €). V prosti prodaji je cena ene številke 3,60 €.

Cena celoletne digitalne naročnine v posebni adventni akciji: 119,00 €. 
 

Ne pozabite: Domovina je edini tiskani medij v državi, ki mu naklada nenehno raste.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več