Nedeljska misel: Z Marijo je naše življenje obarvano z Bogom

Marija

Novo leto 2023 se začne kot vedno v imenu Marije, Matere našega Gospoda Jezusa Kristusa. Osem dni pred božičem nas liturgija popelje teden dni nazaj in nas usmeri, da prisluhnemo, kaj angeli pravijo pastirjem v trenutku Gospodovega rojstva. Znamenje upanja in protislovja je Jezus kot stalna referenčna točka za vse naše delovanje in delo kot verni katoličani. Naj bo leto 2023, ki ga začenjamo z današnjim evharističnim slavjem, leto preporoda in okrevanja za vse. Pandemija ki še vedno galopira in nas ne pušča mirnih, čeprav je navidezno manj obolelih (vsaj pri nas), ampak saj vemo čemu statistike in medijsko  podprt zanesljivi in manj zanesljivi podatki. Pri naših prošnjah za osebno in javno zdravje naj nam pomaga blažena Devica Marija, ki jo obhajamo z naslovom Matere božje in naše nebeške Matere.

Njej je namreč posvečen uvodni dan novega koledarskega leta in vse leto je postavljeno pod njeno varstvo, da bi Marija, mati Gospoda Jezusa Kristusa, Božjega Sina, posredovala milosti, ki jih vsi potrebujemo v tem težkem času, ki ga živimo. Če so bili naši očetje in dedje soočeni s tragedijo prve in druge svetovne vojne, se moramo danes boriti z nevidnim sovražnikom, koronavirusom, ki je na kolena spravil celotno človeštvo od dveh svetovnih vojn v 20. stoletju do vojn proti epidemijam v prvih dvajsetih letih 21. stoletja.

Ampak ni le pandemija tista, ki nas skrbi, ampak tudi številne druge težave, ki danes prizadenejo človeštvo: vojna v Ukrajini in druge tihe in pozabljene vojne v mnogih delih sveta, moralni propadi, krivice, nasilja vseh vrst, nespoštovanje temeljnih človekovih pravic – ki so marsikje samo na papirju – ne glede na raso, vero, narod ali družbeni status ali zdravstveno stanje.

Ni naključje, da je 1. januar vsako leto tudi za nas katoličane svetovni dan miru in na ta dan smo povabljeni, da v ta namen na poseben način molimo, predvsem pa da naredimo nekaj, da mir ne bo samo nekaj nedosegljivega in neuresničljivega kot nekakšne  sanje, ampak možna realnost izhajajoč iz okolij, v katerih živimo in delamo.

Ko je leta 1967 papež Pavel VI., danes že svetnik, sredi vojn, bolj ali manj hladnih, uvedel ta posebni dan, 8. decembra, na praznik Brezmadežnega spočetja, so ga prvič obhajali 1. januarja 1968. Danes je  že 56. izdaja in ima temo, ki jo narekuje papež Frančišek: Dialog med generacijami, izobraževanje in delo: orodja za gradnjo trajnega miru. »V svetu, ki je še vedno v primežu pandemije, ki je povzročila preveč težav, »nekateri skušajo pobegniti od realnosti tako, da se zatečejo v zasebne svetove, drugi pa se z njo soočajo z uničujočim nasiljem, a med sebično brezbrižnostjo in nasilnim protestom je vedno možna možnost: dialog. Dialog med generacijami». In tudi zadnja poslanica za 1. januar 2023, ki nosi naslov: Nihče se ne more rešiti sam… Izhajajmo iz Covida-19, da bomo skupaj zasnovali poti miru.

Papeži so torej že od leta 1967 pošiljali svoja sporočila voditeljem narodov in vsem ljudem dobre volje ter jih vabil k razmišljanju o miru.

Od takrat je minilo 56 let in še danes potekajo konflikti in vojne na različnih koncih sveta, kljub zavzetosti Cerkve in mnogih mož in žena, ki so se na vse načine borili za mir. Danes še posebej vojna v Ukrajini, ki traja že skoraj leto dni z rušenjem civilizacije, saj se uničujejo predvsem civilni objekti

Pavel VI. je v svojem prvem sporočilu zapisal: »Zdaj prihajajo naši bratski in očetovski pozdravi in ​​naše želje po miru, s tem, kar mora mir prinesti s seboj: red, spokojnost, veselje, bratstvo, svoboda, upanje, energija in varnost dobrega dela, odločenost začeti znova in napredovati, zdravo in splošno dobro počutje ter tisto skrivnostno sposobnost uživati ​​življenje z odkrivanjem njegovega odnosa z njegovim intimnim načelom in z njegovim najvišjim ciljem: Bogom miru.

Motivacijo za ta dan, ki je bil izbran, da bi dali pomen miru, najdemo v praznovanju božične osmine. Ista liturgija današnjega dne nas popelje nekaj dni nazaj in znova prisluhne sporočilu, ki so ga angeli naslovili na pastirje v trenutku, ko se je Jezus rodil v Betlehemu: Gospodov angel se je prikazal pastirjem in slava Gospodova jih je obdala s svetlobo. Obšel jih je velik strah, a angel jim je rekel: »Ne bojte se; glejte, oznanjam vam veliko veselje, ki bo za vse ljudstvo: danes se je v Davidovem mestu rodil Odrešenik, ki je Kristus Gospod. To je vam bo znamenje: našli boste otroka, povitega, ležečega v jaslih.” In takoj se je pojavila z angelom množica nebeške vojske, ki je hvalila Boga in govorila: “Slava Bogu na višavah in na zemlji mir ljudem, ki jih ljubi.”

Pastirji so nato brez odlašanja odšli in našli Marijo in Jožefa ter otroka, ki je ležal v jaslih. In ko so ga videli, so pripovedali, kar videli. Vsi, ki so to slišali, so se čudili temu, kar so jim povedali pastirji. Marija pa je vse te besede ohranila in jih premišljevala v svojem srcu. Pastirji so se vrnili, slavili in hvalili Boga za vse, kar so slišali in videli, kakor jim je bilo povedano. Ko je bilo dopolnjenih osem dni, predpisanih za obrezovanje, so mu dali ime Jezus, kakor ga je imenoval angel, preden je bil spočet v Mariji«.

V imenu Jezusa in Marije torej začnimo leto 2023 s temi mislimi in željami v srcu, ki jih želimo izraziti s to molitvijo:

Ne vemo, kako bi se ti zahvalili Gospod za vse blagoslove,

ki si nam jih podelil v preteklem letu 2022,

a najbolj resničen in najbolj pristen način, da se ti zahvalimo Tebi, to veš,

leži v našem ubogem in ponižnem srcu.

Jezus, nič drugega ne pričakujemo od tebe,

nenehno molimo k tebi, in te prosimo: pomagaj nam, da verujemo vate,

upamo vate in te ljubimo, ne da bi se oddaljili od večnega odrešenja,

ne da bi dovolili biti sami in ujeti v težave in obotavljanja,

ki naj izginejo stran od nas, ta trenutek in za vedno.

Jezus, smo tako šibki in krhki, da dobro vemo, da nas samo Ti lahko razveseliš,

nam daš moč in nas podpiraš na poti tega težkega življenja,

ko postaja bolečina sveta vse bolj očitna

in ni mogoče najti rešitev za naše in tuje trpljenje.

Zato, Gospod, še toliko bolj, odpri naše misli in srca za nova obzorja luči in upanja,

ki jih skrivnost tvojega učlovečenja, trpljenja, smrti in vstajenja nenehno razkriva na naših vsakdanjih korakih.

Tebi Jezus, ki si ocean miru in svetloba večne slave, zahvaljujemo se ti, ker mirno morje na moji obali čaka na val, da pride k meni.

In prijateljstvo bratov me varuje, ko večer pade v moje dlani sklenjene v molitvi k tebi.

Podpiraj nas, Gospod, s svojim usmiljenjem  sedaj in v prihodnje,

kajti s preprostimi radostmi, ki jih postavljaš na našo pot,

z mirnim zaupanjem Vate in veseljem, ki naj mu ne bo konca.

Vse za Kristusa našega Gospoda. Amen.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več