Nedeljska misel: Božič, praznik življenja

Najprej vsem vesel in blagoslovljen Božič, ki se trudite prebirati moja razmišljanja.

Medtem ko so naše družine zbrane ob praznovanju Deteta Jezusa, pravega in edinega Božiča za vedno, se moje želje nanašajo na vsakega od vas, še posebej na tiste, ki v teh dneh doživljate trpljenje in bolečino iz mnogih očitnih in neznanih osebnih razlogov, socialnih, finančnih in v skrbi za Cerkev, ki trpi tudi zaradi duhovnikov in cerkvenih dostojanstvenikov, ki niso vredni tega imena. Predvsem naj te dosežejo moje najbolj iskrene in pristne želje, saj jih potrebuje vsak kot majhen otrok položen v naše vsakodnevne jasli.

Od polnočne maše na slovesno vigilijo Božiča ki ga  vsako leto praznuje vse krščanstvo, ker se spominja tega zgodovinskega dogodka ob prihodu na svet Jezusa Odrešenika pa do današnjega slovesnega praznovanja pri jutranji (pastirski) ali dnevni maši. Tega dogodka nam ne opisujejo pesniki, pisatelji, kronisti ali novinarji Kristusovega časa, temveč evangelisti, ki v svojem življenjuu niso obiskovali nobenih medijskih ali teoloških šol, ampak so posredovali to »kar so videli in slišali« in so v besedilih zgodovine odrešenja in božjega navdihnjenja zapisali, kaj se je zgodilo tisto noč in dan, ko je Jezus prišel med nas, po devetih mesecih, ki ga varuje absolutna ljubezen Marije, ki je njegova in tudi naša preljuba Mati, ki po delovanju Svetega Duha prejema dar tega posebnega in edinstvenega materinstva.

Oba varovana s skrbnim skrbništvom svetega Jožefa, tega posvojitelja Božjega Sina, ki je voljno dovolil dati pravna jamstva Jezusu Kristusu, čeprav ni bilJezusu biološki oče. Božič vsako leto, še posebej pa letos v letu 2022, po skoraj popolnem zaprtju javnega življenja in tudi naših cerkva, prav zaradi tega dobi posebno vrednost s trpljenjem iz tiste votline v Betlehemu, kjer se družina ponovno združi z ljubeznijo Deteta Boga.

In danes, na ta praznik za nas vernike, ki Božič lahko poimenujemo po imenu (marsikdo sicer s cmokom v grlu), saj praznujemo Odrešenikovo rojstvo, ponovno začenjamo iz družinskega občestva, da bi izkusili pravi pomen krščanskega Božiča, čeprav ga laična javnost še vedno odriva na stranske tire ali pa ga pozna samo zaradi polnih miz vsakorstnih dobrot, ki se skoraj ne razlikujejo od vsakodnevnih. Medtem ko praznujemo, upam, da spokojno in veselo v naših družinah in v naših domovih z malim Jezusom na slami, marsikje po svetu ne vedo, kaj je v bistvu Božič, kljub sodobni tehnološko natrpani komunikaciji, ki ga mediji in internet globalizirajo, a le z lučkami, smrečicami in nepotrebno razsvetljavo. Obstaja druga stran medalje današnjega sveta: nasilje, krivice, vojne, lakota, trpljenje vseh vrst. Ne smemo pozabiti, da se Božič nanaša najprej na tiste, ki živijo v stiski.

Danes želimo bolje razumeti, izhajajoč iz izkušenj naših domov in družin, kaj je v resnici Božič po mnogih preizkušnjah brez bogoslužja v cerkvah, virtualno spremljanje obredov na kavčih, pa tudi sredi izkušenj trpljenja mnogih naših ostarelih po domovih in bolnišnicah. Tega nas lahko resnično in za vedno osvobodi le Jezus Kristus.

Pripovedovati Božič je enostavno, opisovati ga na romantičen način prav tako, a resnični problem danes in vedno je živeti Božič, kako ga resnično uresničiti z vidika Kristusa, Marije in Jožefa, protagonistov te izjemne potopljenosti Božje ljubezni v zgodovino sveta. Seveda nihče od nas ne more biti kot ti trije protagonisti Božiča v Betlehemu, lahko pa smo vsaj malo podobni tistim ki so z veseljem pričakali Božič in se odpravili v to štalo ali pastirsko votlino in se poklonili Odrešeniku.

Močno izstopa figura pastirjev, ki so na tem območju prenočujoč na prostem, vso noč bedeli in stražili svojo čredo. In prav nanje je bilo naslovljeno prvo oznanilo Jezusovega rojstva, kot jim sporoča Gospodov angel: in Gospodova slava jih je obdala s svetlobo. Obšel jih je velik strah, a angel jim je rekel: »Ne bojte se; glejte, oznanjam vam veliko veselje, ki bo za vse ljudstvo: danes se je v Davidovem mestu rodil Odrešenik, ki je Kristus Gospod. To je znamenje za vas: našli boste Dete, povito v plenice in položeno v jasli.” In takoj se je pojavila z angelom množica nebeške vojske, ki je hvalila Boga in govorila: “Slava Bogu na višavah in na zemlji mir ljudem, ki so Bogu po volji.”

V vaših domovih ste zagotovo naredili jaslice, majhne ali velike, preproste ali umetniške. Zato na ta Božični dan 2022 naredimo nekaj zelo preprostega, preden sedemo za mizo, stopimo vsi za trenutek pred hišne jaslice in brez pripomb ali opazk, če so jaslice lepe, všeč ali ne kot v slavni komedija Edoarda de Filippa “Božič v hiši Cupiello” in zapojmo svojo pesem ljubezni in hvalnice Jezusu za vse, kar je storil za nas, ko je prišel na ta svet in daroval svoje življenje na križu za nas. Pa če tudi nimamo posebnega glasbenega daru.

Božič je praznik življenja, veselja in upanja, pa tudi komet, ki mora vsakega izmed nas voditi v vsakdanjem življenju, dokler ne pridemo do tistega nebeškega Jeruzalema, kjer bo Božič za vedno in ne samo enkrat na leto.

Naj bo to naša molitev za ta božič 2022, namenjena Tistemu, ki je prišel na ta svet, da bi nam prinesel veselje usmiljenja in odpuščanja.

Ljubim te Jezus,

življenje mojega življenja,

srce mojega srca,

upanje nad vsem upanjem,

gotovost ljubezni

in Božja nežnost za večnost.

Ti otrok iz Betlehema,

prišel si na zemljo

in prinesel mir in ljubezen

vsem ljudem.

Naj bo ta Božič

za vse nas

začetek miru in sprave

za ves svet.

Nikoli več te ne zapustimo,

o Mali otrok iz Betlehema,

kajti samo s tem, da v kontemplaciji

tvojega veselega in nasmejanega obraza,

z Marijo in Jožefom

in vsemi betlehemski pastirji,

začenjamo na novo živeti

po vseh preizkušnjah

in pogosteje gledamo

ta božanski izvor

ter razumemo, kdo v resnici je Bog.

Ti Neskončni Bog si ustvaril otroka

v Marijinem deviškem telesu,

pomagaj tej naši krhi človečnosti

ponovno odkriti veselje do življenja,

upanja in ponovnega odprtja naših src

in naj se odstranijo vse ovire tvojemu vstopu v ta svet.

Nič več zidov in ograj,

brez rasne verske in kulturne

diskriminacije,

naj bo ta Božič 2022

zares naš Božič miru

in univerzalnega bratstva,

v spomin na tvoje rojstvo.

Ti Mali Jezus

ti si naše veselje in naše življenje. Amen.

(neznani avtor)

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več