Na današnji dan: Ustanovitev Demosa

Predstavniki štirih novih slovenskih strank so 4. decembra 1989 podpisali sporazum o ustanovitvi demokratične opozicije Slovenije – Demos. Za SDZ ga je podpisal Hubert Požarnik, za SDZS Jože Pučnik, za SKD Lojze Peterle in za SKZ Ivan Oman. Do volitev so se v Demos vključili še Zeleni Slovenije in Liberalna stranka.

Do ustanovitve Demosa je prišlo potem, ko je postalo očitno, da Zveza komunistov izigrava pri uveljavljanju večstrankarskega sistema. Najprej je sprejela tezo o ≫sestopanju z oblasti≪, vendar v okviru svoje tradicionalne politične latovščine. Govorili so o ≫političnem pluralizmu brez strank≪. Na prvi tiskovni konferenci Demosa 10. decembra so predstavniki štirih strank pojasnili, da komunisti še naprej vztrajajo pri svojem nelegitimnem političnem, državnem in ekonomskem monopolu in da zato preostane samo pot legitimnega in demokratičnega boja za soodločanje in prevzem oblasti v državi.

Za okvirno izhodišče Demosa sta bili postavljeni dve temeljni zahtevi slovenskega naroda. Prva je bila zahteva po civilni družbi s pravno državo, demokraciji z večstrankarskim sistemom. Druga je bila zahteva po nacionalni in državni suverenosti Slovenije. Koalicijo Demos je vodilo predsedstvo, za predsednika pa so izvolili dr. Jožeta Pučnika.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več