Domovina št. 74 – Macesnova gorica: Največje slovensko morišče v zgodovini s seznamom žrtev

Opozicija se domače naloge, ki jo je dobila 24. aprila, sploh še ni lotila, v uvodniku s pomenljivim naslovom “Telefonska revolucija” tokrat ugotavlja odgovorni urednik Tino Mamić. “Vlada si je v zadnjih dneh naredila popolno čistko na drugem največjem informativnem portalu Siol, po referendumski zmagi pa si bo podredila še zadnji odstotek nekontroliranega programa državne RTV. Kimajoči novinarji, poslušni sodniki in tihi gospodarstveniki so Golobu dali oblast, kot je doslej ni imel še noben premier,” piše Mamić. Sicer pa po njegovih ugotovitvah v teh dneh kar dve okosteneli diktaturi doživljata spontan upor ljudstva. “Iran, kjer imajo policijo celo za način oblačenja, doživlja, kar se je zdelo do nedavna nepredstavljivo: množične demonstracije. Upor pa se je začel tudi v največji diktaturi na planetu. Kitajska, država s skorajda poldrugo milijardo ljudi, kjer komunisti ohranjajo oblast že 73 let in dva meseca, je doživela prve množične demonstracije po zatrtju študentske vstaje leta 1989.”

Domovina 74 v digitalni obliki za naročnike izide že v sredo, v tiskani obliki pa v četrtek. Prelistajte jo na spletu tudi vi! 

V Temi tedna poročamo o odkritjih več kot 3000 posmrtnih ostankov žrtev komunističnega nasilja po 2. svetovni vojni v Breznu pod Macesnovo Gorico. Časi, ko se je dalo izbrisati neprijetne dele sedanjosti, so nepreklicno mimo. Z najsodobnejšo tehniko so arheologi in zgodovinarji izkopali največje morišče Slovencev v zgodovini. Za 1449 imen pretežno mladeničev se že ve. V spomin in opomin njih imena objavljamo. Čeprav so slovenski komunisti vse dokumente o pobojih najprej za pol stoletja skrili, potem pa po »prostovoljnem sestopu z oblasti« uničili, so kosti ostale. Čeprav so jih uničevali, metali nanje bombe in tone skal. Zgodbe, ki jih pišejo arheologi, so brez dokumentov še bolj pretresljive. 

***** Politika brez medijev je kot mah brez vode, zato je v spregi z mediji. *****

Intervju s Tomom Zalaznikom, predsednikom Sindikata delavcev radiofuzije Slovenije, ki združuje tehnično osebje na RTV Slovenija, razkriva pogled drugih zaposlenih na javni televizijo, ki niso del glasnega novinarskega kolektiva notranjepolitične redakcije. Politika potrebuje medije za svoj obstoj; če novinarji poročajo pod vplivom svojih videnj in prepričanj, stalno prihaja do zapletov.  Podporniki novele zakona o RTV si po besedah Zalaznika želijo, da bi RTV ponovno postal lakaj aktualne oblasti. Teorija, kaj naj bi novinar bil, pa v praksi pade na celi črti.

V Domovini 74 lahko preberete tudi peto poglavje nove knjige Ivana Sivca Pika pri Božičku.

Domovina št. 74 – naslovnica

Vse to in še več v 74. številki Domovine, ki je izšla danes, 1. decembra.

Celoletna naročnina stane 159,00 € (v trafiki 187,20 €). V prosti prodaji je cena ene številke 3,60 €.

Cena celoletne digitalne naročnine v posebni adventni akciji: 119,00 € 89,00 €. 
 

Ne pozabite: Domovina je edini tiskani medij v državi, ki mu naklada nenehno raste.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več