Na današnji dan: Pučnik zamenjal Tomšiča

Na konferenci slovenske socialdemokratske stranke so 28. novembra 1989 izvolili za drugega predsednika dr. Jožeta Pučnika, kar mu je po Tomšičevih besedah predlagal tudi sam France Tomšič. Po Tomšiču je postal tako dr. Pučnik najbolj osovraženi človek s strani tranzicijske levice in to ostal, dokler ga ni zamenjal Janez Janša.

Časopisi so takrat poročali, da sta imela oba, Tomšič in Pučnik, nastopne govore. Pučnik je socialdemokracijo definiral v primerjavi s programom Zveze komunistov, Tomšič pa je govoril o sindikalizmu in družbeni lastnini. Tomšič je potem, tik preden je konferenca glasovala o njegovi zaupnici, odstopil s funkcije, Pučnik pa je bil izvoljen s tajnim glasovanjem. Od 60 delegatov se jih je zanj izreklo 57. Socialdemokratska zveza Slovenije se je februarja 1990 na kongresu preimenovala v Socialdemokratsko stranko Slovenije (SDSS).

DELITE
Ne spreglejte
post-image
Aktualno

Protestna izjava

Podpisani predstavniki slovenske civilne družbe v imenu članov, plačnikov RTV-prispevka, protestiramo zoper politični kadrovski cunami, s katerim vladajoča politika po svojih nameščencih v organih RTV Slovenija izničuje še zadnje...
Naloži več