Na današnji dan: Slovenci na nebu

Na Malih Rojcah med Štandrežem in Gorico je Edvard Rusjan 25. novembra 1909 prvič na Slovenskem poletel z motornim letalom. Dvignil se je v višino dveh metrov in poletel 60 metrov daleč.

Slovenci imamo sicer zanimivo in uspešno zgodovino v zvezi z letenjem. Že okoli leta 1865 so začeli s poskusnimi poleti kovači Bavčarji v Lokavcu blizu Ajdovščine. V Podpeci nad Črno na Koroškem je drvar Luka Jerše skušal brezmotorno leteti.

V Mariboru rojeni inženir Franc Wels je leta 1906 razvil prvo uspešno leteče brezrepo letalo na svetu. Na Slovenskem je letal z brezmotornimi letali lastne konstrukcije poleti 1909 v Ormožu tudi Kanet.

Konec 19. stoletja je inženir in izumitelj Valentin Matija razvijal zamisel o helikopterju z lopatičastimi rotorji na vodoravnih oseh, Ivan Slokar pa je leta 1909 prijavil patentni postopek za helikoptersko letalo z dvema nosilnima in vlečnim vijakom.

Patent so mu priznali leta 1911. Stanko Bloudek je leta 1910 izdelal najprej enokrilno, nato pa še dvokrilno letalo. Celovčan Jože Zablatnik je poizkušal leta 1912 svoje dvokrilno letalo prodati avstrijski vojski. Ko mu to ni uspelo, je odšel v Nemčijo, kjer je med 1. svetovno vojno izdeloval bojna, predvsem vodna letala. Sicer pa smo imeli Slovenci precej pilotov tudi ob razpadu Avstro-Ogrske. Takrat so v bojih za severno mejo sodelovali v sklopu ljubljanske in mariborske eskadrilje pretežno slovenski letalci.

Fotografija: Wikipedija

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več