Migrantom je treba pomagati!

Te dni so tiskani dnevniki in televizijska poročila kot tudi svetovni splet preplavljeni z zapisi o migrantih, prišlekih pri nas in po Evropi. Še zlasti odmeva rešitev 92 revežev, ki so se znašli v neurju na jadrnici pred Grčijo.

Slovenski komandant ladje Laura Bassi za polarne raziskave iz Trsta Franko Sedmak, ponosen Križan, se je nemudoma odzval na klic v sili in s svojo ladjo, ki je namenjena na novo raziskovanje, tako rešil v slabem vremenu v Jonskem morju gotove smrti 49 moških, 20 žensk in 23 otrok, po rodu so vsi iz Afganistana, Pakistana, Irana, Sirije in Egipta. Migrante, ki so se gnetli na 15-metrski jadrnici, je kriški kapitan ladje odpeljal v grško pristanišče Kalamata, za kar so se mu grške oblasti zahvalile. Franko Sedmak je medijem povedal, da je storil samo svojo dolžnost. In svojo dolžnost bi morali v naših krajih storiti tudi vsi odgovorni, od politikov do prefektov, ki puščajo migrante na prostem čez noč, da prenočujejo vsepovsod.

Migranti so ljudje, ki smo jim dolžni pomagati, ne glede na njihovo barvo kože, versko ali kako drugo pripadnost! Ko pridejo v naše kraje, smo jim dolžni pomagati najprej zaradi nas samih, šele nato zaradi državljanske in človekoljubne dolžnosti. In ker sami več kot tega, da smo do njih prijazni, da skušamo pomagati po najboljših močeh, ne moremo storiti, moramo zahtevati od politikov in oblasti, da uredijo zadeve z migranti, jim omogočijo dostojno prenočitev! To smo dolžni zahtevati od politike in oblasti! Zaradi nas samih najprej, saj si ne moremo dovoliti, da bi naše sestre, bratje, kar migranti so, prenočevali na prostem, zmrzovali na asfaltu in cementu. Ne smemo dovoliti, da se z migranti morajo ukvarjati samo dobrodelne organizacije, kot so Karitas, Rdeči križ in druge, ampak moramo zahtevati od odgovornih, da to uredijo!

Predvsem pa ne smemo dovoliti, da bi prišleki postali za politiko grešni kozel za vse, kar smo v zgodovini že doživeli, in tudi videli smo, kam taka zgrešena pot odklanjanja drugega in drugačnega vodi!

Novi glas eu logotip
DELITE
Ne spreglejte
Naloži več