Na današnji dan: Plače zdravnikov

Ker smo prisiljeni večkrat poslušati o problemih slovenskega zdravstva, poglejmo, kako je bilo z zdravstvom 24. novembra 1570, ko je ljubljanski svet sprejel zdravniško tarifo, s katero so določili točne cene vseh zdravstvenih posegov.

V obdobju protestantizma so bili zdravniki redki. Deželni stanovi so jih iskati z oglasi, vendar zaradi slabega plačila ni bilo odziva. Problem so reševali po načelu: Premožnejši naj plača več! Določili so, da plača plemič, ki živi v Ljubljani, za vsak dan zdravljenja po 20 krajcarjev, premožnejši meščan za vsak obisk zdravnika na domu 16 krajcarjev (15 krajcarjev so na primer stali štirje litri in pol vina), če pa je moral zdravnik zaradi bolnikovega zdravja odpotovati na deželo, je lahko za vsak kilometer zaračunal po 30, za vsak dodaten dan pa še 20 krajcarjev.

Nekateri predpisi iz 16. stoletja so vsebovali še eno, zelo zanimivo klavzulo, ki je očitno za vedno ostala – donatorstvo.

Premožnejšim bolnikom, ki bi hoteli po svoji volji plačati zdravniku višjo ceno od določene, se dovoljuje, da to naredijo! V nobenem predpisu pa ni bilo določeno, kaj naj naredijo bolniki, ki ne zmorejo osnovne cene.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več