Domovina št. 73 – Lokalne volitve: Zmaga SDS

“Lokalne volitve so ponovno prinesle, že petič zapored, gladko zmago SDS. Število izvoljenih občinskih svetnikov SDS je malenkost nižje kot pred štirimi leti, 494 namesto 537, kar je pri vseh strankah trend desetletij. SDS se pri padanju števila svetnikov na račun samozvanih neodvisnih kandidatov drži trdneje kot druge stranke. Zato je zmagovalka volitev tudi NSi, ki je v štirih letih kot edina stranka od velike petorke povečala število svetnikov s 175 na 193. To ji je uspelo, ker je od zadnjih volitev izgubila samo 1100 volilcev. SDS je namreč dobila 15.000 glasov manj – ne toliko zaradi nižje udeležbe (1 %) kot zaradi odhoda svetniških kandidatov in volivcev k neodvisnim listam,” je v uvodniku zapisal urednik Tino Mamić.

Domovina 73 v digitalni obliki za naročnike izide že v sredo, v tiskani obliki pa v četrtek. Prelistajte jo na spletu tudi vi! (Kdor še ni naročnik, lahko prebere le izbrane strani – za pokušino.)

V temi tedna komentar in rezultati lokalnih volitev.

***** Nepolitični politiki so grožnja demokraciji. *****

Intervju z Gregorjem Virantom, predsednikom Državnega zbora v času druge Janševe vlade in vlade Alenke Bratušek: Debata med kandidatoma za predsednika republike je bila zelo dostojna, na visoki ravni kulture dialoga. – Naš demokratični indeks vleče navzdol nizka politična kultura. – Levi politični pol ne deluje po vojaški logiki. Tam je precej zmede, prerazporejanja, rivalstva. – Klasična liberalna politika je najboljši recept za ustvarjanje družbenega bogastva. – Zaenkrat je po mojem mnenju ključna napaka vlade odmik od davčne reforme, ki jo je sprejela prejšnja vlada.

Luka Svetina se je v Vroči temi pogovarjal z odstavljenim urednikom Siola, Petrom Jančičem. Povzetek pogovora lahko preberete v Domovini. Nekaj poudarkov: Zamenjali so me tudi zaradi tega, ker smo razkrivali zgodbe, ki niso bile všeč aktualni oblasti, denimo o Golobovi plači in nakazilih na račun Vesne Vuković, ki do danes niso bila pojasnjena. – Mojca Pašek Šetinc in Eugenija Carl sta skušali Janeza Janšo spraviti v zapor s kazensko ovadbo, zato bi se morali izločiti iz poročanja o njem. – Nekateri novinarji se v zadnjih dveh letih obnašajo kot čisti politični aktivisti.

Konec novembra so posebni dnevi: mošt kipeč dozori v vino, kašče in garaže so do roba polne zrelih plodov, jesenski nalivi pa komaj opazno potihnejo in nepozornim ljudem naznanijo: »Sedaj je zadnji sinji čas pred zimo …« In prav v te tihe dneve se prikrade ena posebej lepa misel: na rojstni dan našega ljubega »poslednjega desetega brata« – akademika Zorka Simčiča (101). Piše Urban Šifrar.

V Domovini 73 lahko preberete tudi prvo poglavje nove knjige Ivana Sivca Pika pri Božičku.

Zakaj ima povečanje prsi tudi zdravstvene posledice? Estetski kirurgi po svetu letno opravijo do dva in pol milijona operacij s prsnimi vsadki, zapleti pa naj bi bili večinoma redki, a vseeno pogostejši, kot smo si pripravljeni priznati. Medicina bolezni prsnih vsadkov zaenkrat uradno sploh še ne priznava, čeprav številni zdravniki trdijo, da povezave mnogih simptomov s prsnimi vsadki ni več mogoče zanikati.

Gregor Čušin je navdih za rubriko Slikovito tokrat našel ob sliki Lutkar Normana Rockwella. Sporekla sta se Alenka in Marjan.

Vse to in še več v 73. številki Domovine, ki je izšla danes, 24. novembra.

Naslovnica

Celoletna naročnina stane 129 € (v trafiki 148,80 €). V prosti prodaji je cena ene številke 3,10 €.

Jesenska akcijska cena celoletne digitalne naročnine: 99 € 69,30 €.

Navedene cene veljajo samo še do 1. decembra 2022, nato bodo višje, zato priporočamo, da naročnino sklenete čim prej.
 

Ne pozabite: Domovina je edini tiskani medij v državi, ki mu naklada nenehno raste.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več