Domovina št. 72: IMAMO PREDSEDNICO – Temelji zmage Nataše Pirc Musar

Anže Logar je doživel poraz. Tesen, a poraz. Vzrokov je veliko. Če je Logarju in Janši uspelo doslej nepredstavljivo, da JJ omeji svoje tvitanje, pa se je izkazalo, da to ni imelo posebnega učinka. Ga je imelo, gotovo, a ne dovolj. Žolčni kritiki tvitanja Janeza Janše morajo sedaj priznati, da njegovi ostri in mestoma cinični čivki niso krivi za aprilski poraz SDS in NSi na državnozborskih volitvah,” je v uvodniku zapisal urednik Tino Mamić.

Domovina 72 v digitalni obliki za naročnike izide že v sredo, v tiskani obliki pa v četrtek. Prelistajte jo na spletu tudi vi! (Kdor še ni naročnik, jo tudi lahko prelista, a prebral bo lahko le izbrane strani – za pokušino.)

V temi tedna tokrat podrobni rezultati drugega kroga predsedniških volitev in komentarji le-teh na kar 18 straneh. Zgodovinsko analizo drugih krogov predsedniških volitev je napisal Luka Svetina. Preberete lahko tudi članek Bojana Požarja Prihaja predsednica, tranzicijska bogatašinja s Kučanovim blagoslovom, mogoče pa tudi stranka “Logar-Pahor”.

Prestol zmage Nataše Pirc Musar ima tri noge. Trinog sestavljajo: strici iz ozadja, denar (tudi iz davčnih oaz) in mediji. S podporo takega trinoga bi na volitvah zmagal tudi Jaka Racman.

Urednik spletne Domovine Rok Čakš je v komentarju zapisal: “Po petih mesecih izvrstne Logarjeve kampanje se nam morda njegov izplen ne zdi nič več tako poseben. A pogledano z distance mu je misija nemogoče spodletela za mišji rep, za manj kot kateremukoli pomladnemu predsedniškemu kandidatu pred njim v samostojni Sloveniji.

Intervju z zdomskim podjetnikom Smiljanom Indiharjem, s katerim smo se pogovarjali malo pred njegovo smrtjo: Da ljudje ne vidijo pozitivnih rezultatov prejšnje vlade, je nepojmljivo. – V Sloveniji se ogromno časa in energije porabi za birokracijo. – V Nemčiji je nespremenljivost zakonov dolga. – Denar, ki pride v državno blagajno, ne pride z drugega sveta, ampak iz gospodarstva. – Če si hočeš ustvariti celovito sliko, moraš poslušati različne strani. – Mladim je treba odpreti oči, da pretehtajo, kaj so lepo zveneče obljube in kaj je realnost.

Golobovi vladi so se zgodili izbrisani: kako je izginilo 6000 napotnic, članek Pie Kos. Ministrstvo za zdravje je konec oktobra sprožilo postopek brisanja starih zdravstvenih napotnic iz centralne baze po vsej državi, pri čemer je prišlo do hude napake, saj so izbrisali tudi 5.977 veljavnih zdravniških napotnic.

Jani Lovšin piše o tem, kako se dražijo stanovanjska posojila. Kot so poročale Finance, je tudi minister za delo Luka Mesec ujel zadnji trenutek, ko je bilo še možno najeti dolgoročni kredit s fiksno obrestno mero. Z njim je letos poleti ugodno refinanciral svoje posojilo, ki ga je pred dobrim letom (z variabilno obrestno mero) najel za nakup stanovanja v Ljubljani.

Dr. Štrancar: Lažje je nekaj na novo postaviti, kot pa staro popravljati. Dr. Aleš Štrancar napoveduje politične spremembe, ki bodo nastopile zaradi gospodarstva. Ne takoj, a v nekaj letih gotovo, je zagotovil na srečanju s podjetniki v Strunjanu.

Gregor Čušin je navdih za rubriko Slikovito tokrat našel ob sliki Lutkar Normana Rockwella. Sporekla sta se Alenka in Marjan.

Domovina št. 72 – naslovnica

Vse to in še več v 72. številki Domovine, ki je izšla danes, 17. novembra.

Celoletna naročnina stane 129 € (v trafiki 148,80 €). V prosti prodaji je cena ene številke 3,10 €.

Jesenska akcijska cena celoletne digitalne naročnine: 99 € 69,30 €.
 

Ne pozabite: Domovina je edini tiskani medij v državi, ki mu naklada nenehno raste.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več