Izjava za javnost: Za kulturo gre

Ob naprezanju Zorana Jankovića za 5. zaporedni županski mandat ugotavljamo, da se v zgodovino mesta ne bo zapisal samo po trajanju svoje oblasti, ampak predvsem po popolni odsotnosti osebne morale (farmacevtka, …), politične higiene ter osebne in splošne kulture.

Z nepokopom ižanskih Romov izstopa po doslej v Ljubljani nepoznanem rasizmu, z zlorabo pokopališč prezir svetosti življenja, s političnimi nastopi razpihovanje nestrpnosti in sovraštva med ljudmi. Z urejanjem mestnega prometa onemogoča starejšim dostop do trgovskih in gostinskih lokalov, tržnice in cerkva. Zdravstvena oskrba meščanov je pred zlomom!

Dokler vse to Ljubljančanov ne moti, ne moremo protestirati. Moramo pa se oglasiti, ko začenja razgrajevati kulturno podobo Ljubljane kot glavnega mesta Slovenije.

Tako strokovnjaki kot tuji turisti, ki potujejo mimo Ljubljane, ki je evropsko pomembno vozlišče iz zahodne Evrope na Bližnji vzhod in iz Panonske nižine na evropski jugozahod odsotnost vsakega globalnega dolgoročnega razmisleka in ureditve tako železniškega kot cestnega prometa. Tudi zato postaja letališče Brnik petorazredno in se ga mnogi izogibajo.

Če kaže nekaj posluha za predloge arch. prof. Koželja za zunanjo podobo mestnega središča, pa spreminja kulturno središče Slovenije v duhovno smetišče, ki ga ne morejo prikriti plehke  kričeče balkanalije na Kongresnem trgu.

Samo barbari so gradili novo na podlagi uničevanja stare kulture. Zoran Janković je odgovoren

-za trajno ogrožanje temeljev Uršulinske cerkve

– za neizgradnjo NUK-II

– propadanje Plečnikove dediščine (štadion)

– za onemogočanje dela Zgodovinskega arhiva Ljubljane, po katerem je svetovno znana

– za spodkopavanje možnosti kulturnega delovanja in uveljavljanja mladih, …

Z gradnjo podzemne garaže na tržnici ne onečašča samo za Slovence svetega kulturnega prostora, kjer je stal nekdanji ljubljanski licej, ki ga je poleg številnih najvidnejših Slovencev obiskoval tudi France Prešeren, ampak kaže zavržen barbarski odnos do tamkajšnjega nekdanjega pokopališča, ohranjenih grobnic naših slavnih prednikov in ostankov stare meščanske arhitekture in obrambnih naprav.

Pozivamo vse meščane in slovenske državljane, da pred županovo komercializacijo Ljubljane zaščitimo njeno največjo žrtev: slovensko kulturo v najširšem smislu besede.

Zbor za republiko

Ljubljana, 15. november 2022

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več