Na današnji dan: Stranke na Slovenskem

15. novembra 1867 je začel veljati zakon, s katerim so bile v Avstro-Ogrski močno razširjene politične pravice. Povzročil je nastajanje političnih društev oziroma strank tudi na Slovenskem. Na Slovenskem so se sicer stranke prvič pojavile po revoluciji leta 1848. Slovenska društva na Dunaju, v Gradcu in v Ljubljani so oblikovala narodni program in postavljala kandidate za državni zbor.

Do prvega velikega razcepa med liberalnim in katoliškim taborom na Slovenskem je prišlo v letih 1873 – 1876. Oba tabora sta začela sovražno nastopati. Decembra 1889 so potrdili pravila Katoliškega političnega društva, ki se je leta 1894 preimenovalo v Katoliško narodno stranko, leta 1905 pa v Slovensko ljudsko stranko.

Na liberalni strani je iz Slovenskega društva najprej nastala Narodna stranka, leta 1900 pa je bila ustanovljena Narodna napredna stranka. V začetku 20. stoletja se je razvilo več organizacij, kot na primer Slovenska gospodarska stranka in območne kmečke stranke, ki pa niso pripadale katoliškemu taboru in tudi niso hotele nositi liberalnega imena.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več