Prejšnji teden sem vam predstavila recept za Vipavske štruklje, tokrat pa gremo čisto na drugi konec Slovenije, v Prekmurje, okušat njihovo najbolj znamenito sladico – Prekmursko gibanico.
Gre za tradicionalno slovensko sladico, prekmursko specialiteto, ki je sestavljena iz štirih različnih nadevov (makovega, skutnega, orehovega in jabolčnega), ki so med seboj ločeni s plastmi tankega vlečenega testa.
Prekmurska gibanica se od leta 2010 ponaša z evropsko zaščito zajamčene tradicionalne posebnosti.
Za pravo, zaščiteno prekmursko gibanico je torej natančno določena njena priprava in končni izgled ter teža, pa vendar jo za domačo uporabo marsikdo malce prilagodi svojemu okusu. Pravijo, da je v Prekmurju vsaka gospodinja imela svoj najboljši recept za to sladico. In tako je tudi moja prekmurska gibanica malce spremenjena oziroma prilagojena našemu okusu, spodaj je namreč brez krhkega testa. Drugače pa so upoštevana pravila tako njene sprejemljive višine kot vrstnega reda nadevov in okusa. Predvsem pa je sočna. In njene plasti umirjeno valovijo kot reka “Müra”. Ravno prav.
Vabljeni k preizkušanju mojega recepta za Prekmursko gibanico!

Prekmurska gibanica po Selmino
Za pekač 30 x 20 cm potrebujemo 4 različne nadeve:
MAKOV NADEV: 200 g mletega maka, 100 g sladkorja, 1 zavitek vanili sladkorja, 1 dl mleka
SKUTNI NADEV: 300 g puste nepasirane skute, 1,5 dl kisle smetane, 1 jajce, 3 žlice sladkorja, 2 žlici ruma
OREHOV NADEV: 200 g mletih orehov, 2 dl mleka, 120 g sladkorja, 1 vanili sladkor, 1 žlička mletega cimeta
JABOLČNI NADEV: 400 g sočnih jabolk, 4 žlice sladkorja, 1 žlička cimeta, naribana lupinica ene bio limone
Poleg tega potrebujemo še: 1 zavitek vlečenega testa, 125 g stopljenega masla, 2 žlici kisle smetane, sladkor v prahu
Priprava:
- Pekač namažemo z maslom, vanj položimo list vlečenega testa, ki ga namažemo z maslom ter takoj še en list vlečenega testa, ki ga spet namažemo.
- Nato sledijo nadevi po vrsti mak, skuta, orehi, jabolka.
- Vsak nadev se nato ponovi.
- Med vsak nadev damo po en list vlečenega testa, ki ga premažemo z maslom.
- Ko damo zadnji jabolčni nadev, pokrijemo z dvema premazanima listoma testa.
- Čez zadnjo plast vlečenega testa namažemo mešanico stopljenega masla ter dveh žlic kisle smetane.
- Pekač postavimo v prej ogreto pečico na 180°C za točno eno uro.
- Pečeno gibanico vzamemo iz pečice in jo potresemo s sladkorjem v prahu.
- Razrežemo jo popolnoma ohlajeno.
Prekmurska gibanica razvije pravi okus šele naslednji dan, ko se okusi med seboj lahko povežejo.

Prijetno sladkanje!
Selma Bizjak, kulinarični blog Sladko Slane Brbončice www.sladkoslanebrboncice.si