Na današnji dan: Slovenska poklicna opera

V novi stavbi gledališča je bila 3. oktobra 1892 prva operna predstava. V bistvu je to pomenilo rojstvo poklicne slovenske opere. Duša vsega delovanja je bil kapelnik Fran Gerbič. Tako se je začela pot slovenske profesionalne opere.

Dogodek prve vrste je bila tudi uprizoritev lirične opere Teharski plemiči Benjamina Ipavca 10. decembra 1892. Dirigiral je seveda Fran Gerbič, režiral pa Nolli. Kot običajno je igrala godba domačega pešpolka.

Domača kritika je bila navdušena nad glasbo in izvedbo. Libreto pesnika Antona Funtka, ki se je izkazal tudi z imenitnimi prevodi tujih libretov, jemlje snov iz slovenske zgodovine 15. stoletja, iz obdobja celjskih knezov. Napisan je v obliki singspiela, torej z govorjenimi dialogi. Med pevci so prevladovali predvsem gostje iz slovanskih dežel. Pozneje so se uveljavili Josip Pavšek, Luiza Daneševa, Gerbičeva žena Milka in hči Jarmila, Irma Polakova, Rudolf Bukšek in drugi. Tenorist Franjo Bučar pa je iz Ljubljane odšel na velike tuje operne odre (Dunaj, Berlin), saj v Ljubljani ni imel možnosti za večji razvoj.

Fotografija: Fran Gerbič, Wikipedija

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več