Pohod za življenje je letos potekal pod geslom “Enakopravnost se začne pred rojstvom”

Včeraj se je na Prešernovem trgu v Ljubljani odvil že četrti Pohod za življenje. Geslo letošnjega pohoda se je glasilo “Enakopravnost se začne že pred rojstvom.”

Na Prešernovem trgu se je zbrala številčna množica ljudi. Poleg družin z otroki je bilo na trgu tudi veliko mladih in starejših. Dogodek se je pričel z nekaj glasbenimi točkami, nato pa je besedo prevzela voditeljica Pohoda za življenje, Urška Cankar Soares, ki je zbranim podrobneje opisala geslo letošnjega pohoda. Med drugim je poudarila tudi tole: »Živi smo že pred rojstvom, ljudje smo že pred rojstvom, srce nam bije že pred rojstvom […], dragoceni smo že pred rojstvom. In kar je najlepše, mamice to vedo. Čutijo v srcu, da gre za novo človeško življenje, za njihovega otroka.«

Urška Cankar Soares: “Gre za življenje človeka. Ljudje nismo izbira, nihče nima pravice, da nam vzame življenje.” Foto: Pohod za življenje, FB

Smisel Pohoda za življenje je, da bi ženske dejansko imele izbiro. Mnoge mame danes nimajo izbire, ker niso ustrezno poučene o različnih izbirah, ki so jim poleg smrti njihovega otroka še na voljo. Veliko žensk, ki se odloči za splav sploh ne ve, koliko trpljenja in gorja jim bo v njihovem življenju to še prineslo, je v svojem govoru povedala Urška Cankar Soares.

V Sloveniji je splav dovoljen od leta 1952. Od takrat je življenje izgubilo že čez 650.000 otrok. Sicer se število umetnih splavov v zadnjih letih znižuje na število nekje okrog 15% spočetih otrok. V zadnjih petdesetih leti se je namreč to število gibalo med 20 in 40% spočetih otrok.

Velika slovenska zastava plapola na Prešernovem trgu za otroke. Foto: Pohod za življenje, FB

Govor sta nato imeli še Vladimira Kljun Žerjav, zdravstvena delavka, ki je sprva podpirala splav, a je mnenje spremenila, ko je izvedela, da njeno mamo še na smrtni postelji preganja misel na splave, ki jih je naredila sama ter Ksenija Kabaj, ki je delila svojo izkušnjo v kateri je navkljub zavrnitvi takratnega fanta in nasprotovanju družine sina donosila, kasneje je bil dan v posvojitev.

Pohod za življenje so sooblikovali in kasneje tudi povezovali Mladi za življenje.

Po končanem uvodnem delu na Prešernovem trgu se je nekaj tisočglava množica ljudi, najštevilčnejša doslej, po prvih ocenah jih je bilo med pet in šest tisoč, s Prešernovega trga odpravila po ljubljanskih ulicah do Državnega zbora in vladne palače, od tam pa na Trg Republike, kjer je udeležence Pohoda za življenje nagovoril še Aleš Primc, ki je poudaril, da se v Slovenijo vrača upanje, saj imajo prihodnost narodi, ki spoštujejo življenje.

Aleš Primc: “Želimo si samo eno stvar: da bi imeli normalno oblast, ki spoštuje družino in življenje!”
Pohod za življenje 2022. Foto: Pohod za življenje FB

Odziv udeležencev letošnjega Pohoda za življenje na spletnih omrežjih dokazuje, da je bil to dogodek poln veselja, hvaležnosti in upanja.

Upanja za življenje.

Vir fotografij: Pohod za življenje FB, spletna stran Domovina.je

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več