Morišče in grobišče pod Macesnovo gorico

Jama pod Macesnovo gorico se nahaja na območju Kočevskega Roga. V njej so do pred nekaj let skrite ležale žrtve povojnega poboja iz obdobja maja in junija leta 1945. Delo v njej se je začelo poleti leta 2019. Takrat so o številu žrtev v jami lahko samo ugibali. Arheologi so na prvo plast posmrtnih ostankov naleteli že v globini dvajsetih metrov. Z izkopavanjem jame so pričeli po pričevanju domačinov, iz nje naj bi se namreč nekateri uspeli rešiti. V okolici vhoda v jamo so naleteli tudi na sledi miniranja, našli pa so tudi predmete iz časa velikih pobojev. Že takrat so domnevali, da gre za največje morišče in grobišče v Sloveniji.

Prav včeraj je kočevski župnik Damjan Štih na svojem FB profilu objavil, da sta skupaj z g. škofom Andrejem obiskala morišče pod Macesnovo gorico. Objavil je fotografijo (naslovnica članka), ki je narejena pred jamo, v kateri se zaključujejo izkopavanja.

“Doslej so evidentirali skoraj 3000 okostij, ocenjujejo pa, da je do 500 okostij razdrobljenih v prah zaradi bomb, ki so jih likvidatorji metali v jamo na pobite. Imeli smo to veliko milost, da smo vstopili tudi v samo jamo. Milost? … Nič lep pogled ni to. Niti sedaj ne, ko so tam samo še zadnja okostja kakih 20tih mož, ki so očitno bili vrzeni v jamo živi in so na smrt od lakote in žeje čakali v rovu ob glavni jami, kamor so se očitno uspeli umakniti. Ven pa niso uspeli priti. Šokanten prizor… Menim, da bi bilo nujno, da vsakdo, ki kakorkoli odloča o usodi teh umorjenih, najprej obišče to jamo in posebej ta rov. In si pride pogledat kontejnerje, gajbice in ponjave polne kosti… Molimo za zdravo pamet in za ta velik čudež, da bi vsi premogli zdravo sočutje in spoštljiv odnos do pokojnih,” je v svoji objavi zapisal Damjan Štih.

Vir: Damjan Štih, Facebook

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več