Desna vlada je pred vrati

Jurij Paljk urednik Novi Glas eu

V ponedeljek, 26. septembra, se mi je na poti v Gorico zdelo, da živim v drugačni deželi, ker nisem mogel verjeti, da je večina volivcev na nedeljskih volitvah v italijanski senat in parlament dala svoj glas desnici. Več kot polovica vseh nas, ki smo šli na volišča, je v naši deželi volila desne stranke, med njimi je bilo veliko takih, ki so odločno podprli Melonijevo stranko Fratelli d’Italia, kandidatko, ki izhaja iz črnega fašizma.

Po veliki zmagi na volitvah me je Giorgia Meloni presenetila z umirjenim govorom, resnostjo in tudi s tem, da je svojim prepovedala javno veseljačenje, ker “so časi resni”. In v te resne čase gremo z morda edino veselo novico, da je bila naša kandidatka za senat, dosedanja senatorka v Rimu Tatjana Rojc, potrjena. Veselimo se njene izvolitve in ji iskreno čestitamo, ker vemo, da bo dobro delala in nas bo vse zastopala na najvišji ravni.

Po nespodobni volilni kampanji, v kateri nas je politika imela za bebce, je to obliž na rano. Dejstvo, da imamo med zmagovalci Berlusconija in tudi Salvinija, ki je na poti do zmage razpolovil Severno ligo, je zgodba zase, ki terja poglobljeno razpravo. Dodajmo še polom Demokratske stranke, tajnik Letta je napovedal odstop in v januarju kongres, uspeh stranke Petih zvezd, ki je na Jugu z obljubo zajamčenega temeljnega dohodka, od katerega tam živijo milijoni, dosegla več, kot se je pričakovalo.

Predsednik Italije, Sergio Mattarella, ki je varuh demokracije, je že dal vedeti, da bo skrbel predvsem za spoštovanje ustave in bo budno pazil, kdo bo prišel na ministrske položaje. Gospodarstvo, zunanja, notranja politika, odnosi z Evropsko unijo in še kaj, predvsem pa bo predsednik bdel, da bodo novi ministri nadaljevali Draghijevo dosedanje delo.

Zima prihaja, inflacija je visoka, gospodarstvo šibko, podražitve na vseh ravneh, vojna na vratih Evrope in še kaj, to so resne stvari, s katerimi se bo morala nova vlada spopasti.

Tisti, ki niso šli na volitve, naj molčijo in naj ne kritizirajo, ne nas in ne nove vlade, imeli so možnost izbire in je niso izkoristili, zato naj molčijo!

Novi glas eu logotip
DELITE
Ne spreglejte
Naloži več