O Melonijevi iz prve roke, iz zamejstva: na Kranjskem je sploh ne poznajo

Aleš Brecelj, zamejski intelektualec, je na Facebooku napisal pronicljiv komentar o zmagi italijanske skrajne desnice in njeni predsednici Giorgii Meloni.

Pogled zamejca

Oglašam se kot nelevičarski zamejec.

Kaj je bilo treba Janezu Janši po twiterju najprej navijati za trojček Berlusconi-Salvini-Meloni in po volilni zmagi še čestitati vsakemu posebej? Ne vem, ali v Vojvodini Kranjski natančno vedo, kdo so sta omenjena gospoda in gospa.

O nekaterih političnih potezah Melonijeve je nekaj dovolj jasno napisal Tino Mamić: “Ne pozabimo, kaj je rekla Melonijeva 2020: tigrovci da so “teroristi”, vrnitev narodnega doma “dan razočaranja”, rokovanje predsednikov v Bazovici pa “udarec”. Italiji bo bolje, Slovencem v Italiji pa ne. Žal. V teh dneh bi v Sloveniji pričakoval malce več pozornosti do zamejstva. Namesto tega pa nekateri levi in desni skrajneži širijo politikantske parole in kažejo popolno nepoznavanje zgodovinskih dogodkov. Škoda…”

Melonijini somišljeniki javno dvigajo desnico

Naj dodam, da se nekateri njeni strankarski kameradi pozdravljajo po fašistično z iztegnjeno desnico in organizirajo kako manifestacijo ob nekaterih Mussolinijevih obletnicah. Sem prav radoveden, kako bodo ti gospodje obeležili stoletnico Dučejevega prevzema oblasti, ki bo natanko čez mesec dni, tj. 28. oktobra 2022.

O Silivju Berlusconiju ne kaže izgubljati besed. Naj spomnim pa, da je njegov namestnik Antonio Tajani februarja 2019 ob Dnevu spomina na Italijane, pobite v fojbah in žrtvah eksodusa, med nekim slavnostnim govorom med drugim zaklical: “Viva l’Istria e Dalmazia italiane!” V prevodu: “Živeli italijanski Istra in Dalmacija!”

Salvini pa je čisti populist in zdaj oster italijanski nacionalist. Letos smo na Dragi z zanimanjem sledili predavanju “Leto 2022, EU na globalni geopolitični šahovnici: strategije in perspektive”. Govornika sta bila Anže Logar in novinar Branko Soban. Od slednjega smo med drugim slišali, da sta tako Salvini kot tudi Berlusconi na plačilni listi Vladimirja Putina. Logar, član stranke Janeza Janše, ni prav nič ugovarjal in vtis sem imel, da se je s temi Sobanovimi mislimi povsem strinjal.

Škoda se dela Logarju

Zdi se mi tudi, da se nezdrave slovenske politične razmere nekako avtomatično prenašajo na prav tako bolne italijanske politične razmere, kar absolutno ne gre. Vse to utegne, vsaj na Primorskem, škodovati predsedniški volilni kampanji že omenjenega Anžeta Logarja.

Aleš Brecelj

(Zgoraj je fotografija članov Bratje Italije iz Neaplja, Fatto Quotidiano.it)

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več