Izšla je 64. številka tednika Domovina

Zdravstvo: Živega bi pokopali

Za nami je politično razburljiv teden. Zamenjava identitete pacientov v celjski bolnišnici, odpoved pogodbe o nakupu oklepnikov boxer, pobuda za ustavne spremembe Nove Slovenije, opozorilo, da covida-19 ne moremo ignorirati …

V Temi tedna se oziramo na slovenski zdravstveni sistem ter se sprašujemo, kje so sistemske težave in kako jih odpraviti.

Pretresljiv dogodek v Celju sta komentirala dva slovenska zdravnika. “Zelo pogosto tudi v zdravstvu menimo, da so standardi in protokoli zgolj nepotreben balast in birokracija, ki ne izboljšata izhoda pacientov. Podobni zapleti se bodo seveda vedno dogajali, naša naloga pa je, da se vseskozi trudimo za izboljšanje kakovosti obravnave in varnosti pacientov,” je prepričan Dr. Simon PodnarDr. Janez Remškar pa dodaja: “Kaj sedaj! Vodstvo bolnišnice je že odstopilo! Vsi napovedujejo nadzore. Minister se ob pojasnilih skoraj razjoče, pri čemer sem prepričan, da točno ve, da z akreditacijskimi postopki pri nas ni vse v redu.

Dr. Federico V. Potočnik, prav tako zdravnik, piše o alternativi – zasebni bolnišnici, ki pa sta jo levi politični pol in njegova medijska mašinerija grobo zavrnila. “Zdravstvo je paradni konj preživetih nedelujočih konceptov: od državno določenih plač zaposlenih in letnih planov sovjetskega tipa do od ZZZS določene (podplačane!) cene storitev in vsesplošne odvisnosti od trenutne volje ministra za zdravje,” je jasen.

Zdravstvo je paradni konj preživetih nedelujočih konceptov.

Odmeva tudi odločitev vlade, da prekine pogodbo o nakupu oklepnikovboxer, sklenjeno tik pred iztekom mandata prejšnje vlade. Rok Frelih ugotavlja, da je odločitev slaba tako za opremljenost Slovenske vojske, državne finance in mednarodni ugled Slovenije kot za slovenska podjetja, ki sodelujejo pri izdelavi opreme za boxerje.

Jani Lovšin se je pogovarjal z uglednim profesorjem in političnim komentatorjem dr. Žigo Turkom. Med drugim pravi, da je “v času, ko prav vsa javna sfera drsi v progresivistično smer, biti konservativec pravzaprav nekaj uporniškega“.

Luka Svetina pa je pred mikrofonom gostil Aleša Primca. Pogovarjala sta se o spremembah Družinskega zakonika, ideologiji LGBTQIA+njenem vnosu v šolski kurikulum in še marsičem. “Če bi otrok zaradi LGBT vzgoje dvomil o tem, kakšnega spola je, bi dvomil v čisto vse na svetu,” pravi.

Razmišljamo tudi o izjavi dr. Maria Fafangla, da se ne moremo delati, da covida ni, oz. o nedelovanju vlade in medijev na tem področju.

Predstavljamo predloge ustavnih sprememb, ki jih je ponudila stranka Nova Slovenija. Predlaga spremembe na področju volilnega sistemapristojnosti Državnega sveta, imenovanja ministrov, sestavljanja Sodnega sveta in dela Ustavnega sodišča.

Priporočamo tudi zgodovinski pregled razvoja LGBTQIA+ ideologije, ki ga je pripravil moralni teolog dr. Gabriel Kavčič, ter komentar o tem, kaj je in kaj ni kultura oz. umetnost, izpod peresa dr. Dimitrija Rupla.

Vse to in še več v 64. številki Domovine, ki izide v četrtek, 22. septembra.

Domovina št. 64 – naslovnica

Naročila pa tudi na spletu: https://www.iskreni.net/trgovina/domovina-narocnina/

Celoletna naročnina stane 129 € (v trafiki 148,80 €). V prosti prodaji je cena ene številke 3,10 €. Poletna cena celoletne digitalne naročnine: 58,80 € namesto 99 €!

Ne pozabite: Domovina je edini tiskani medij v državi, ki mu naklada nenehno raste.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več