Na današnji dan: Slovensko morje

V Trstu so 27. septembra 1871 organizirali nenavadno tekmovanje slovenskih ribičev s ≫čupami≪. Bolj kot samo tekmovanje so zanimiva poročila o dogodku, ker potrjuje dejstvo, da je bila okolica Trsta v tem času naseljena pretežno s Slovenci.

Staro slovensko morje je dejansko med Miljami in Tržičem. Ob njem naseljeni Slovenci so se v pretežni meri ukvarjali z ribištvom, pri čemer so jim Trst in nekatera istrska mesta pomenila tudi trg. Tam so tudi lovili. Ker so hoteli v njihovem območju loviti tudi ribiči iz Chiogge – Čožoti, je prihajalo z njimi do tako hudih pretepov, da so se končali tudi s smrtjo.

Poleg drugih ribiških plovil so tamkajšnji ribiči sloveli in vzbujali pozornost s čupami. To so bila plovila iz enega kosa lesa. Čupe so bile dolge do sedem metrov, široke 0,7 m in globoke 0,6 m. Bile so odporne na udarce ob skale. Ker dolgo ni bilo pravih pristanišč, so jih po uporabi potegnili na suho.

Spretnost slovenskih ribičev je dala nekaterim tržaškim meščanom idejo, da bi s čupami ob tržaški razstavi umetnosti in industrije organizirali tekmovanje. Štartali so pri pomolu sv. Karla v Trstu, cilj pa je bil v Barkovljah. Zmagovalec ni znan, znane pa so nagrade, ki so jih prejeli prvi trije: pet, trije in en zlat cekin.

Naslovnica: Panoramski pogled na Tržaški zaliv z Gradu Socerb. Na levi strani Slovenska obala z mestoma Piran in Koper, v sredini Miljski polotok in mesto Milje, desno pa mesto Trst/Wikipedija

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več