Na današnji dan: Skrivnost Marije Terezije

V času vladanja Marije Terezije se naši predniki ne bi mogli soočati z nevšečnostmi, da bi jim pisemske nabiralnike vsak dan zasuli s propagandnim materialom. Seveda tudi ni imel vsak svojega nabiralnika, vendar je cesarica vseeno 24. septembra 1818 izdala ukaz, s katerim je prepovedala izpisovanje naslovov na nabiralnike in kuverte, ker naj bi s tem izdajali vojaške skrivnosti.

Včasih je bilo veliko vojaških skrivnosti. Še večje skrivnosti kot napisi na pisemskih nabiralnikih so bili na roko izrisani zemljevidi, ki jih je kraljestvo že imelo. Marija Terezija je že leta 1762 ukazala topografsko izmero svojega ogromnega kraljestva.

Delo se je v praksi uveljavilo kot Jožefinski vojaški zemljevid.

Če bi bil zemljevid izdelan danes, bi ga vsi opisovali kot rekorden dosežek. Šlo je za prvi zemljevid, ki je bil narejen istočasno kot zemljevid Francije, čeprav so francoskega začeli delati nekaj let prej. V tedanjem času pa je vse ostalo skrito v vojaških krogih. Šlo je za strogo varovano vojaško skrivnost. Zemljevid je bilo mogoče uporabiti le s posebnim cesarjevim dovoljenjem.

Marija Terezija

Fotografija: Wikipedija

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več