Pojdimo volit!

Jurij Paljk urednik Novi Glas eu

Smo pred pomembnimi italijanskimi političnimi volitvami, ki so drugačne od prejšnjih. V nedeljo, 25. septembra, gre za prihodnost italijanske države, odločali bomo o svoji prihodnosti. Ni res, da imajo prav tisti, ki ne gredo na volišča. Ljudje, ki jih ne zanima lastna prihodnost, lastna država, skupno dobro in skupna prihodnost, bi morali po volitvah, katerih se ne udeležijo, molčati. Kdor ne voli, prepušča lastno usodo drugim.

Že res, da so zadnje italijanske vlade bile vse prej kot odraz volje volivcev, a vseeno: moramo iti na volitve. Časi so resni. Pravzaprav so bili ves čas časi resni, tudi in večkrat predvsem zaradi neresnih italijanskih politikov, ki so se prevečkrat požvižgali na voljo volivcev.

Gospodarska kriza, vse večja inflacija, vojna v Ukrajini, populizmi vseh barv, vse bolj zapletena družba, vedno močnejši vpliv spletnih omrežij in spletnih trgovin, virtualni svet na svetovnem spletu, za katerega tudi med nami nekateri zmotno mislijo, da ni sestavni del naše stvarne družbe, vse večje socialne razlike, naraščajoča revščina in vse večji socialni prepad med peščico bogatih in vedno večjim številom revnih, vse manjše plače in vse večja draginja, problem zaposlovanja in izobrazbe mladih, težave z migranti, prišleki, ki jih je vedno več, in še in še bi lahko naštevali.

O tem in tudi o skupni prihodnosti Evropske unije bomo odločali na volitvah. Tudi o tem, koga bomo Slovenci imeli v rimskem senatu. Zaskrbljeni smo zaradi politike, ki je vse bolj oddaljena od nas. Zato bomo volili. V Italiji nas seveda skrbi bližajoča se zima, cene plina, električne energije, vse dražje jestvine in vse manjša vrednost denarja.

Odločali bomo tudi o tem. Zato pojdimo volit!

Novi glas eu logotip
DELITE
Ne spreglejte
Naloži več