Na današnji dan: Veno Pilon

Slovenski slikar in grafik Veno Pilon se je rodil 22. septembra 1896 v Ajdovščini. Bil je eden najpomembnejših predstavnikov slovenskega ekpresionizma. Med prvo svetovno vojno je bil v ruskem ujetništvu, kjer so nastali njegovi prvi gvaši in risbe. Po vojni je študiral v Pragi, Firencah in na Dunaju.

V Ajdovščini je prebil najplodnejša leta svojega življenja, leta 1930 pa je odšel v Pariz in se tam stalno naselil. Po prihodu v Pariz se je srečal s primitivizmom, soočenje še z drugimi modnimi smermi pa je bilo eden od vzrokov, da se je popolnoma odvrnil od slikarstva. Nehal je slikati in tudi ni cenil svojih dotedanjih del. Zato so mnoga dela propadla ali pa jih je sam uničil.

V Ajdovščino se je vrnil šele čez 37 let. Po drugi svetovni vojni se je umetniško izražal predvsem s fotografijo. Poskušal se je vrniti tudi k slikarstvu, a so omembe vredne le njegove krokijske slike pariških motivov in slavnih osebnosti. Kot zanimivost povejmo, da je Veno Pilon leta 1948 opremil sceno za prvi slovenski zvočni celovečerni film Na svoji zemlji. Po smrti so njegovo rojstno hišo preuredili v Pilonovo galerijo.

Fotografija: Wikipedija

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več