S svetnikom na ti: Ljubi moj sveti Matej!

Roka kar nekoliko zatrepeče, ko se spravim k pisanju pisma tako slovečemu svetniku, apostolu celo … a ker v roki ne držim gosjega peresa, kot ti tako rekoč na vseh upodobitvah, ampak s prsti tolčem po tipkovnici, se na pisavi ne bo poznalo.

Je pa res, da učeni znanstveniki in teologi po zadnjih raziskavah trdijo, da tudi ti to svoje gosje pero v roki držiš bolj za čehljanje in žgečkanje, kot pa za pisanje, in da v resnici nisi pisec Evangelija, ki po tebi nosi ime Matejev evangelij …

Kakorkoli: še danes, ko smo sledljivi in zasledovani na vsakem koraku, predvsem pa na vsakem kliku računalniške miške, se zgodi, da se ne ve točno kdo je kdaj kaj rekel in zapisal in kdo je avtor kake izjave, zato se res ne gre razburjati o podatkih pred dva tisoč leti kdo je v resnici kaj napisal: ali Matej ali Matija ali Matevž ali Matjaž!  Ker verujemo in vemo, da je bil zraven Sveti Duh, zadostuje, da vemo, da je to, kar je zapisano, zapisano v resnici in Resnica.

In tudi ti, preljubi sveti Matej, si prepoznal Resnico, ko je prišla mimo tvoje mitnice, in si brez oklevanja sledil Jezusovemu povabilu. Roko na srce: kdo pa ne bi zamenjal dolgočasnega pisarniško birokratskega posla za pustolovščino, še posebej če zamenjaš dolgočasno življenje za večno življenje.

Po binkoštih si se menda odpravil v Etiopijo in tam spreobrnil kraljevi dvor … ko si – kot Jezus Lazarja – od mrtvih priklical kraljevo hčer. A če še demokracija ne prenese krščanstva, kako bi z njim lepše ravnali avtoritarni tirani. Ko se je zamenjala vlada, oziroma kralj, so hitro in ostro obračunali s tabo, ti pa si tako prevzel knjigovodski in računski servis Nebesa d.o.o. Čeprav se mi zdi, da bi moral zapisati Nebesa d.n.o – družba z neomejeno odgovornostjo.

Ljubi moj sveti Matej. Pomagaj nam, da bi tudi mi znali prepoznati Resnico in ji upali in zmogli slediti … po sončnih cestah in senčnih stran poteh demokracije, pa kakršenkoli režim je že na oblasti.

Obilo žegna za tvoj god. Pa nam ga vrni in izlij na nas.

Gregor

Čušinov prispevek lahko poslušate tudi na podcastu na Radiju Ognjišče: KLIK

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več