Pričevalci s primorskim duhovnikom Francem Prelcem že na spletu

Včerajšnji pogovor Jožeta Možine s primorskim duhovnikom Francem Prelcem v oddaji Pričevalci si z zamikom že lahko ogledate na spletu. Povezavo do oddaje najdete s klikom TUKAJ.

Primorski duhovnik Franc Prelc se nam v izjemni življenjski izpovedi predstavi kot skromen in pristno veren dušni pastir. Ko pa podrobneje spoznamo njegovo življenje in njegova dobra dela, ki jih skupaj s sestro Kristino in sodelavci opravljal desetletja, ga lahko uvrstimo med najbolj karizmatične in karitativne osebnosti na Slovenskem. Pričevanje se je odvilo v času, ko je oče Franc soočen s težko boleznijo, a tudi način, kako jo sprejema, kako se s to preizkušnjo spopada, je izjemen primer duhovne moči in predanosti Božji volji.

Prelčeva družina izvira iz Istre, nekje na tromeji s Krasom in Brkini. Mama je bila izjemna ženska, ki je hotela v misijone v Indijo, a je župnik, sorodnik, »zahteval« da ostane doma. In tako se je poročila, številna družina pa je obrodila veliko duhovnih poklicev. Prvi spomini so vezani še na čas vojne, Prelčeva hiša, ki je veljala za domovanje odprtih vrat je bila tudi zatočišče za partizane. Pozneje, po vojni, ko so fantje in dekleta odhajali v duhovne poklice se je to pozabilo in tudi Franca so silili, da bi delal za Udbo, a je odločno zavrnil. V pričevanju spoznamo razmere v semenišču v Pazinu, kjer so se formirali izjemni letniki primorskih duhovnikov. Oče Franc je po novi maši z vsem srcem zagrizel v pastoralno in karitativno delo, ob njem je bila ves čas sestra Kristina in vedno tudi predani sodelavci.

Največ časa je bil župnik v Portorožu, kjer so takrat ustvarili župnijo in zgradili čudovito Marijino cerkev. Potem je tu Sv. Anton in Bertoki, kjer je zaradi bolezni odložil poslanstvu župnika, a po svojih močeh deluje naprej za ljudi in splošno dobro. Zelo dejaven je v Marijinem delu, kar v pričevanju lepo predstavi. Seveda pa je govora tudi o njegovi pobudi za pomoč odvisnikom od mamil iz česar so zrasla komune po Sloveniji. V Portorožu pa je nastala tudi skupnost Vrtnica za odvajanje od alkohola.

Ob koncu oče Franc izrazi veliko hvaležnost za življenje in tudi za možnost pričevanja, ki je bolj kot za danes pomembno za jutri in pojutrišnjem.

Jože Možina – Twitter

Pogovor, ki ga morate slišati!

Vir: Jože Možina, TV SLO

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več