Na današnji dan: Turjak – zadnja možnost sodelovanja

Prešernova brigada je po tednu hudih bojev 19. septembra 1943 zavzela močno utrjeno postojanko Turjak. Grad so razrušili s pomočjo topov, ki so jim stregli Italijani, ki so jih priključili brigadi po kapitulaciji Italije. Vdala se je posadka četnikov in vaških straž. Na gradu so se utrdili slovenski pripadniki protikomunistične strani. Zaradi pobojev ranjencev in tudi drugih takoj po zavzetju gradu in tudi kasneje na različnih krajih, je dokončno propadala možnost skupnega nastopa proti okupatorju.

Tesno obkoljena posadka je imela nekaj pogajanj s predstavniki Prešernove brigade in 14. divizije, ki pa niso uspela. Prešernova brigada je po obstreljevanju gradu s težkimi topovi in minometi z naskokom svojega 2. bataljona 19. septembra zavzela grad, ki je bil v plamenih, in ujela posadko 695 mož, med katerimi je bilo 26 duhovnikov in bogoslovcev.

Brigada jih je še isti dan odpeljala v Velike Lašče. Ker so trije pobegnili, je iz maščevanja ustrelila deset ujetnikov in drugi dan v Velikih Laščah menda, zaradi načrtovanega bega, še naslednjih petdeset. Nato je ujetnike z vlakom odpeljala v kočevske zapore.

Fotografija: Wikipedija

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več