“Pravila oblačenja” sodijo v vsako osnovno šolo

Na enem od socialnih omrežij sem prebrala objavo, v kateri piše, da v eni od ljubljanskih osnovnih šol razmišljajo o uvedbi pravil oblačenja za učence. Ravnateljica naj bi pojasnila, da o tem razmišljajo predvsem zato, ker fantom ob pogledu na pomanjkljivo oblečena dekleta pretirano “delajo hormončki”. Ne glede na to, ali je vsebina objave resnična ali ne, sem v zadnjem času o oblačenju v osnovnih šolah tudi sama večkrat razmišljala, pa ne zaradi tega koliko in kako fantom hormončki delujejo.

Pravilnik oblačenja bi, po moje, morale sprejeti vse osnovne šole v Sloveniji. Predvsem zaradi tega, da bi kateri izmed učencev in učenk v svoja odrasla leta odnesel “znanje” kako se primerno kraju in dogodku obleči. Že res, da vzgojo in kulturo otroci v svet odnesejo od doma, pa vendar spada šola med vzgojno izobraževalne ustanove in nič narobe ne bi bilo, če bi jih prav v osnovni šoli podučili tudi o bontonu oblačenja. Ponavljam, ne zaradi fantov, ki jim pretirano nagajajo hormončki, saj to “nagajanje” ne sme biti opravičilo za nobeno nespodobno ali celo kaznivo dejanje povzročeno na liniji fantovski hormoni – pomanjkljivo oblečeno dekleta.

V zadnjem letu in pol sem imela možnost srečati veliko šolarjev, tako osnovnošolcev kot tudi dijakov. In priznam, včasih sem se ob videnem po tiho vprašala “ali je tebe mama videla, ko si odhajal/a od doma v šolo?”.

Začnimo z dekleti; to, da ne veš ali je v spodnjem perilu, ki smo ga kot najstnice oblekle pod vrhnja oblačila še pred dvemi ali tremi desetletji, ali v športnem kompletu, ki komaj pokriva zadnjico in brsteče prsi, za moje pojme nikakor ne spada v šolsko učilnico. Pa ne zaradi fantov, niti zaradi učiteljev, ampak zaradi spoštovanja same sebe, spoštovanja svojega telesa, ki ga v najstniških letih komaj dobro spoznavaš.

Fotografija je smibolična

Preidimo še k fantom. V prvi razred osnovne šole skoraj vse mamice svoje sinove pošljemo v lepih majicah, velikokrat tudi v srajcah, pa v lepih hlačah ali kavbojkah. Ker so ti mali možje v taki opravi tako prikupni. Potem te pa nekega dne učiteljica ali njena pomočnica opozori, da raje fantka v trenerki pošlji v šolo, ker pri uri športne vzgoje ne bo zamujal zaradi preoblačenja. Tako kot prihajajo deklice v pajkicah, ki so mehke in raztegljive. In trenerka je še bolj udobna, tudi za igro v razredu, ti hitijo razlagat. Sprva se nekatere med mamicami še upirajo, potem pa čudnim pogledom, ko ga zjutraj v šolo spet pripelješ v bolj “gmašni” opravi podležeš in tudi tvoj sin začne v šolo hoditi v trenerki. “Saj bo čez par let, ko bo večji, že sam uvidel, da je lepše biti v hlačah ali kavbojkah,” tolažiš samo sebe. In potem fantek res postane fant in o hlačah ali kavbojkah niti slišati noče, ker je tista raztegljiva trenerka toliko bolj udobna. In še vsi fantje jo nosijo, se zagovarjajo. Pa si tega niti ne izmišljujejo, ker res večinoma vsi fantje hodijo v šolo v trenerkah.

Tako so v tretjem, četrtem razredu že vse deklice v pajkicah, dečki pa v trenerkah. Ko nastopi čas najstništva, ki je vsako generacijo malce prej, pa predvsem pri dekletih ni več zavor ne glede oblačenja, ne glede ličenja. Mlade damice so sploh v toplejšem času vedno bolj razgaljene. Zraven spada seveda še vpadljiv “make up” na obrazu, polakirani nohti, pri marsikateri celo umetno narejeni in precej dolgi.

In ne primerjajmo sedaj šolskih ustanov z dejstvom, da so dekleta in fantje na plaži v kopalkah, takih in drugačnih, ker to res nista primerljivi lokaciji. Navsezadnje tudi plaža in državni zbor nista primerljiva, če dejstvo o oblačenju preslikam na odrasle ljudi.

Nikakor ne bi uvedla pravil oblačenja v šolah zaradi deklet, ki pomanjkljivo oblečena vzbujajo pretirano delovanje hormončkov pri fantih, to namreč nikakor ne sme biti opravičilo za uvedbo pravil. Uvedla bi jih izključno samo zaradi tega, ker mladina (v večini) sploh nima več predstave o kulturi oblačenja, o kraju, dogodku in času primernih oblačilih. Vse je postalo svobodno in čisto nič spoštljivo. Z obleko namreč že na prvi pogled pokažemo spoštovanje, do sočloveka in do institucije v kateri se nahajamo. Gre za dostojanstvo.

Bi pa poleg pravil oblačenja, osvajanja bontona oblačenja, v osnovne šole v današnjem času morali šolniki umestiti še predmet “spolna vzgoja”. Obvezno! Tista dva ali trije stavki, ki jim jih učitelji v četrtem razredu navržejo namreč v otroku spodbudijo le še večje zanimanje, ne ponudijo pa jim tudi odgovorov na vprašanja, ki se porajajo v njihovih glavah. In tudi o tem bi bilo prav, da se podučijo tako od staršev doma kot tudi v šolah, v krogu vrstnikov, s predavanji strokovno podkovanih ljudi.

Že res, pustimo jim svobodo izbire, a vzgajajmo jih z neko mero zdrave kulture, tudi kulture oblačenja.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več