Pred študijskimi dnevi Draga

Jurij Paljk urednik Novi Glas eu

Konec tega tedna bo na Opčinah, v parku Finžgarjevega doma, potekala vsakoletna prireditev, ki pomeni uvod v novo kulturno sezono po poletnem premoru.

Že 57. študijske dneve Draga so predstavili v prostorih Društva slovenskih izobražencev v Trstu na ulici Donizetti minuli ponedeljek, ko so tudi napovedali obisk slovenskega predsednika Boruta Pahorja, ki bo s svojo prisotnostjo na Dragi seveda dal pomembno priznanje organizatorjem in vsem, ki že leta spremljamo študijske dneve. Nadia Roncelli, Ivo Jevnikar, Martin Brecelj in Tomaž Simčič so predstavili podrobni program letošnjih študijskih dnevov Draga in zbornik o lanski prireditvi, poudarili, da vse delovanje tega pomembnega vseslovenskega foruma sloni na trojčku: slovenstvo, krščanstvo in demokracija.

“Pravica in dolžnost, da razmišljamo, da osvetlimo preteklost, sedanjost in seveda upremo oči v prihodnost, kot posamezniki in kot narodna skupnost!” je bilo rečeno in veselo so prireditelji tudi izpostavili prisotnost velikega števila mladih ter seveda 1060 slovenskih narodnih noš na pravkar končani Kraški ohceti. Če je bil slovenski predsednik Pahor na študijskih dnevih Draga že leta 1991 kot mladi slovenski politik in je kot predsednik študijske dneve že odlikoval, pa bo njegova sobotna prisotnost pod šotorom na Opčinah potrdila tudi to, da je skušal in skuša biti predsednik vseh Slovencev, ne glede na njihovo politično, versko ali kako drugo prepričanje. In dejstvo, da bo v svojem petnajstminutnem govoru sam spregovoril o spravi, pove veliko.

Draga bo tako ponovno kraj iskanja skupnega, tistega, kar nas povezuje v narod in nas dela skupnost, kljub razlikam in različnim svetovnim nazorom. Letošnja, že 11. Peterlinova nagrada bo šla Mariju Maverju, ki je po več kot petdesetih letih delovanja prepustil vodstvo Mladike in drugih pomembnih organizacij mlajšim. Matej Kosmač in Jakob Tul sta predstavila delovanje sveže Drage mladih, ki postaja vse bolj zagotovilo, da bo Draga živela tudi v prihodnje!

Novi glas eu logotip
DELITE
Ne spreglejte
Naloži več